Rekordvärme väntas i Vimmerby – men risk för snö i Kiruna

avMikaela Somnell

Supervärmen är tillbaka ännu en gång denna fantastiska sommar – men inte överallt.
I Kiruna är det endast fyra grader med risk för snö.
– Man säger alltid att man är sugen på att flytta för att det är skitväder, men det blir ju aldrig av, säger Kirunabon Kenneth Paulsson.

Både onsdagen och torsdagen har bjudit på temperaturer över det normala på flera håll i landet, och idag väntas nya rekord slås i Vimmerby där det tros bli över trettio grader.

– Igår hade vi väldigt varm luft över Närke och Värmland. Varmast var i Eskilstuna. Värmen har rört sig lite sydost så idag kan vi vänta oss högst temperaturer i Östra Götaland och Svealand, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Det varma vädret beror på ett högtryck som rört sig hit från Storbritannien.

Även om gårdagen bjöd på superhetta väntas det bli ännu varmare idag – framförallt i Kalmars inland.

–Det ska nog bli någon grad varmare idag. Det kommer över trettiosträcket i Östra Götaland. Det kan bli upp mot 31, 32 grader lokalt. Kring Vimmerbytrakten ser det lovande ut, de får de högsta temperaturerna.

Norrland har dragit nitlotten och runt Luleåtrakten blir det endast 10–15 grader varmt idag.

Kan komma snö

Längre norrut, i Kirunatrakten, kan det till och med förekomma snö.

– Det kan nog komma snö där idag om man har lite otur. Blötsnö. Det är bara några enstaka plusgrader i Kiruna, säger Mikael Sjöstrand.

Kirunabon Kenneth Paulsson berättade om snöeländet i Kiruna för bara några veckor sedan – då var hans bil igensnöad. Nu känner han sig uppgiven över det dåliga vädret.

– Det är jävligt kallt. Det kanske kan vara fyra, fem grader ute. Ingen sommarvärme om man säger så. Man säger alltid att man är sugen på att flytta för att det är skitväder, men det blir ju aldrig av. Jobbet styr ju massa saker om man ska flytta, säger han.

Kenneth berättar att han har sett människor på stan i dunjacka. I dag börjar dessutom Kirunafestivalen som pågår helgen ut.

– Det är festivalen nu också så jag hoppas på bra väder. Det vore riktigt tråkigt om det snöar för då kanske ingen kommer. Folket har ju gått och väntat på festivalen.

1 av 2 | Foto: Kenneth Paulsson
Kenneth Paulsson
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca