Valet 2018

Nytt tillstånd för NMR i Almedalen

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

VISBY. Polisen har beslutat att utöka nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tillstånd att hålla torgmöte i Almedalen.

Totalt har organisationen fått tillstånd för fem timmar i sex dagar på Södertorg – med start från i morgon, tisdag.

Polisen har tidigare gett  Nordiska motståndsrörelsen (NMRtillstånd att hålla torgmöte på Hamnplan under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Däremot får de inte hyra mark av arrangören, vilket de gjorde förra året.

Under måndagen meddelade polisen att NMR beviljats ytterligare ett tillstånd på Södertorg i centrala Visby– totalt fem timmar om dagen i sex dagar, vilket P4 Gotland var först att berätta om.

– Det stämmer. Ansökan beviljades den 29 juni och gäller mellan klockan 11–16, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen i Almedalen. till Aftonbladet.

Han berättar att det rör sig om allmän sammankomst och inte någon markupplåtelse.

– Även en sådan ansökan har kommit in men den fick nej på grund av att det var för kort handläggningstid, säger Mats Eriksson.

Svårt att säga nej

Han tillägger att polisen i allmänhet har svårt att säga nej till ansökningarna, och att det inte finns någon begränsning i antal tillstånd som kan sökas.

Genom tillståndet har NMR givits rätt att mellan den 3–8 juli ställa upp ett mindre bokbord, talarutrustning samt att dela ut flygblad på Södertorg.

NMR:s närvaro i Almedalen i fjol väckte obehag hos många deltagare och besökare och fick flera organisationer att lämna ön i protest.

Men enligt polisen gäller samma regler för alla.

– Så länge man håller sig inom lagens ramar får man utrycka sina åsikter. Om man bryter mot detta kommer vi att lagföra brott. Det gäller både tillståndsgivna - och icke tillståndsgivna sammankomster, säger Mats Eriksson.

RFSL överklagat beslutet

RFSL, som har sina lokaler i närheten av Södertorg, har överklagat tillståndet.

”Polisens beslut är en katastrof för vårt demokratiska samhälle. Både som privatpersoner och som rörelse är vi direkt hotade av nazistiska och rasistiska krafter. Att de ges polisskydd för att stå utanför vår dörr och hota oss, är på en helt ny nivå än vad vi sett tidigare” skriver Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL, i ett pressmeddelande.

RFSL Ungdom valde omgående att ställa in sin närvaro, medan RFSL kommer att fortsätta vara på plats.

Tidigare har NMR beviljats tillstånd att använda talarplatsen vid Hamnplan mellan klockan 16 och 17 den 5–7 juli, vilket sker under Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas dagar.

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tumult när nazister kom till israelisk förening

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Almedalsveckan

NMR, Nordiska motståndsrörelsen