Sjuk pojke fick ingen glass av skolan – sprang för långsamt

Under skolans friluftsdag bjöds det på glass till eleverna som sprang snabbast – de andra blev utan.

Det slog hårdast mot en pojke med andningssvårigheter.

– Min son försökte ta sig runt tävlingsbanan men fick svårt att andas, säger pappan till Hallandsposten.

Varje år avslutar Söndrumsskolan i Halmstad vårterminen med en springtur, Vårtrampet. För att motivera eleverna att springa snabbare delas det ut medaljer.

Guld, silver, brons – och en deltagarmedalj, som går att byta mot glass. Men det räcker inte med att delta för att få den. Istället måste man springa den 8,4 kilometer långa banan under en viss tid – annars blir man utan.

– Min son försökte ta sig runt tävlingsbanan men fick svårt att andas, säger pappan till Hallandsposten.

Pojken fick därför varken medalj eller glass.

– Det här liknar diskriminering. Jag anser att alla elever ska få delta och bedömas utifrån sina förutsättningar, säger pappan.

”Det blev konstigt”

Skolans rektor Joakim Strand uppger för Hallandsposten att det är första året han upplever Vårtrampet, men att han fick reda på löptävlingens regler i förra veckan.

– Personligen tyckte jag att det blev konstigt att bara belöna dem som klarat tidsgränsen och vi hade en diskussion om det.

Strand menar dock att han inte fick gehör av övriga skolledningen för sina åsikter. Eftersom det var så tätt inpå tävlingen valde han att inte göra en stor affär av det.

Ska rättas till

Med facit i hand menar Joakim Strand att det kommer bli förändring tills nästa år. Även skolans andra rektor, Hans Åkerlund, instämmer.

– Vi får utvärdera och rätta till det som är felaktigt till nästa år, säger han till Hallandsposten.

Publisert:

LÄS VIDARE