Man döms för olaga hot och sexuellt ofredande mot Linnéa Claeson

Uppdaterad 2018-06-16 | Publicerad 2018-06-15

En man skickade i mars 2017 grova våldtäktshot till Linnéa Claeson – han beskrev hur han skulle tillfångata, kedja fast och våldta henne.

I dag dömdes mannen för olaga hot och sexuellt ofredande.

– Det känns verkligen som ett framsteg för mig och många andra att man kan hitta de här personerna, att en anmälan kan leda till ett åtal, en rättegång och till och med en fällande dom, säger Linnéa Claeson.

Linnéa Claeson, 26, möts dagligen av hat, hot och sexuella trakasserier.

I dag fick en av gärningsmännen sin dom.

”Blev rädd och mådde illa”

Natten till den 5 mars 2017 fick Linnéa ett mejl från någon som utgav sig för att vara ett par. Tillsammans med flera pornografiska bilder beskrev ”paret” hur de skulle tillfånga ta, kedja fast och våldta henne.

– Jag hade precis vaknat och tog upp mobilen för att kolla min jobbmejl. Där högst upp fanns det här mejlet med de vidriga bilderna och texten. Jag kände direkt att jag blev rädd och mådde illa, säger Linnéa Claeson till Aftonbladet.

Samma dag gjorde Linnéa en polisanmälan.

– Då trodde jag väl inte att de skulle lyckas hitta den här personen, så det känns verkligen som ett framsteg för mig och många andra att man kan hitta de här personerna, att en anmälan kan leda till ett åtal, en rättegång och till och med fällande dom som i det här fallet.

Domen: Skyddstillsyn och böter

Linnéa har anmält trakasserier och hot flera gånger, men det var först i dag som den allra första fällande domen kom.

Den åtalade mannen har dömts för sexuellt ofredande tidigare, vid två tillfällen. Mannen dömdes för olaga hot och sexuellt ofredande och hade kunnat dömas till fängelse, som ingår i straffskalan. I det här målet dömdes han till skyddstillsyn där han måste genomgå ett program som frivården bestämmer.

Han ska också betala 7 000 kronor i skadestånd.

– Nu när jag har fått en fällande dom vill jag verkligen uppmana fler att anmäla mer och jag kommer definitivt anmäla fler brott mot mig, både på internet och utanför.

Viktigt att känna uppbackning av rättsväsendet

2015 startade Linnéa Claeson Instagramkontot Assholesonline och har ända sedan dess medvetandegjort sexuella trakasserier och näthat. I dag är hon kolumnist på Aftonbladet.

– Jag hoppas och tror att det här tillsammans med andra fällande domar kan vara en början på att man tar sådana här brott på internet på allvar, att man lägger polisresurser så att man kan utreda i större utsträckning. Jag tror det vore betydelsefullt för vårt nätklimat. Att känna att man är trygg och har uppbackning av rättsväsendet tror jag är skitviktigt.

Följ ämnen i artikeln