Det varma vädret stannar juli ut

Av:  TT TT

Under de senaste månaderna har Sveriges väder präglats av sol, värme och torka – något som ser ut att fortsätta under resten av juli. Arkivbild.
Under de senaste månaderna har Sveriges väder präglats av sol, värme och torka – något som ser ut att fortsätta under resten av juli. Arkivbild.

Under de senaste månaderna har Sveriges väder präglats av sol, värme och torka – något som ser ut att fortsätta under resten av juli. Men på vissa håll i landet väntas lokala regn- och åskskurar.

– Vi har klass 1- och klass 2-varningar utfärdade för mycket höga temperaturer och i vissa områden extremt höga temperaturer. De gäller till och med i dag och en del till och med i morgon. Sedan kan de komma att förlängas eller plockas bort, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Värmen stannar kvar

Under de närmaste tio dygnen kommer det att vara fortsatt varmt på många håll i landet, även om det kan komma in mindre varm luft. Mycket tyder på att värmen stannar juli ut.

– Det mest sannolika är att det fortsätter att vara varmt, även om det inte blir på varningsnivåer. På många håll i landet kan det bli 25 till 30 grader under de närmaste dygnen. Sedan får vi se hur det blir med varningar.

Utöver sol och värme förekommer en del regnskurar på vissa håll i landet. På onsdagen låg ett stråk av regnskurar över Götaland, västra Svealand och sydvästra Norrland.

Lokala regn- och åskskurar

På torsdagen väntas lokala regn- och åskskurar på många håll i landet, förutom på Västkusten, i Västerbotten och i Norrbotten. Även på fredagen ser det ut att bli regnskurar i flera områden, men inte i Västra Götaland och i Norrbotten.

– I stora drag rör det sig om mellan fem och tio millimeter i samband med de här skurarna, men det kan bli både mer och mindre, säger Sofia Söderberg.

Under helgen ligger temperaturerna fortfarande på mellan 25 och 30 grader.

– Det blir lite mindre varmt i fjälltrakterna. Möjligtvis blir det lite svalare under söndagen – 23 till 28 grader.

Fakta: SMHI:s vädervarningar

Klass 1-varning: Maximal dygnstemperatur på 30–32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper.

Klass 2-varning: Extremt höga temperaturer. Maxtemperaturer på över 30 grader fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.

Källa: SMHI

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN