Strider rasar i Sydsudan inför vapenvila

Reporter: TT

Publicerad:
Sydsudaneser med fredsbudskap välkomnar president Salva Kiir på flygplatsen i Juba efter fredssamtal med rebelledaren Riek Machar. Arkivbild.
Foto: Bullen Chol/AP/TT
Sydsudaneser med fredsbudskap välkomnar president Salva Kiir på flygplatsen i Juba efter fredssamtal med rebelledaren Riek Machar. Arkivbild.

Sydsudanesiska regeringsstyrkor och rebeller har angripit varandra. Angreppen skedde samma dag som en vapenvila, tänkt som en del i ett nytt försök till fredsavtal, skulle träda i kraft.

Det sätter ljuset på hur bräcklig vägen till en fredsöverenskommelse mellan de stridande parterna är i den blodiga konflikten.

Sydsudanesiska styrkor med understöd av regimtrogen milis angrep mål i Mborno, i nordöst nära gränsen mot Sudan på lördagen, enligt en talesperson för Riek Machars rebellfraktion SPLA/IO.

Samtidigt genomförde rebeller en rad koordinerade angrepp mot regeringsstyrkor i fyra olika delstater, enligt SPLA som motiverar attackerna med att de syftade till att ta kontroll över ytterligare områden i landet innan vapenvilan inleds.

I onsdags undertecknade Sydsudans president Salva Kiir ett fredsavtal som bland annat innehöll ett stopp för stridigheterna 72 timmar efter det att avtalet skrivits under. Men rebelledaren och den tidigare vice presidenten Machar har motsatt sig delar av avtalet, som ska utgöra grund för en slutgiltig överenskommelse.

Inbördeskriget i landet bröt ut i slutet av 2013 omkring två och ett halvt år efter självständigheten från Sudan. Cirka en fjärdedel av Sydsudans befolkning har drivits på flykt på grund av striderna.

Publicerad: