Jean-Claude Arnault överklagar fängelsedomen

Publicerad 2018-10-04

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, dömdes till två års fängelse för våldtäkt.

Nu överklagar han domen i hovrätten, bekräftar hans advokat.

Jean-Claude Arnault, mer känd som Kulturprofilen, dömdes till två års fängelse för våldtäkt i slutet av september. Han ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Åklagaren hade yrkat på minst tre års fängelse.

Tingsrätten beslutade att Arnault ska bli kvar i häkte till dess att domen verkställts.

Redan före den fällande domen började Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig förbereda ett överklagande till hovrätten.

– Jag pratade med honom för några minuter sedan och har fått direktiv att omedelbart börja jobba med överklagandet, sa Björn Hurtig då.

På onsdagskvällen lämnades överklagan in, bekräftar Hurtig för Aftonbladet på torsdag förmiddag.

Nekar till anklagelserna

Det var den 12 juni i år som Arnault åtalades för två fall av våldtäkt. De misstänkta brotten ska vara begångna mot en kvinna i Stockholm under hösten och vintern 2011.

Någon teknisk bevisning har inte funnits i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.

Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.

Arnault, som hela tiden nekat till anklagelserna, häktades i efter rättegången i september misstänkt för en av de två våldtäkterna. Detta då det fanns risk för att han skulle lämna landet.