Sara Skyttedal

Sara Skyttedal tvingas betala 522 000 kronor: Oerhört tungt

Av: 

Jonathan Jeppsson

NYHETER

KD-politikern Sara Skyttedal stämde Dagens Nyheter för att de publicerat bilder tagna från hennes Facebook.

Patent- och marknadsöverdomstolen ger nu DN rätt och Skyttedal tvingas betala rättegångskostnaderna på 522 000 kronor.

”Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust”, skriver Sara Skyttedal på Facebook.

Sara Skyttedal (KD) hade stämt DN eftersom hon hävdar att tidningen stulit och publicerat privata bilder från hennes Facebooksida.

Den infekterade konflikten handlar om bilder från som Dagens Nyheter publicerade i mars 2015. Bilderna togs 2009 och föreställer Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal, tidigare KDU-ordförande, nu kommunalråd i Linköping, i Israel. De poserar bland annat framför militärfordon.

Skyttedal fakturerade Dagens Nyheter för otillåten användning, men DN bestred fakturan.

Fick betala 10 000

I december 2016 slog en dom i Patent- och marknadsdomstolen fast att Dagens Nyheter haft rätt att använda vissa av bilderna, de som visar KD-politikerna Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor vid eller i militärfordon i Israel. Däremot ansåg domstolen inte att det var motiverat att använda alla fotografier, till exempel landskapsbilder eller gruppbilder.

Enligt den domen skulle DN betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal. Domstolen anser också att DN borde ha angett Skyttedal som fotograf. Samtidigt skulle både Skyttedal och DN få stå för sina egna rättegångskostnader.

– Det är med stor lättnad som jag läser domen. Det har varit ett mål där det varit juridiskt mycket oklart hur utfallet skulle bli, sa Sara Skyttedal då, som också berättade att hon tänkte fira med champagne.

Följde lagen

I dag föll en ny dom med ett annat utslag i Patent- och marknadsöverdomstolen.

I den konstateras att DN:s publicering var i enlighet med både upphovsrättslagen och EU-rätten:

”Patent- och marknadsöverdomstolen har bedömt att DN:s publiceringar har skett i enlighet med de bestämmelser i upphovsrättslagen och EU-rätten som, under vissa förutsättningar, ger rätt att i en tidning återge fotografier i samband med en redogörelse för en aktuell händelse.”

En bidragande orsak var att Skyttedal själv lagt upp bilderna på sin Facebook-sida och gjorde dem tillgängliga för ”ett stort och obestämt antal personer”.

Dagens Nyheter behöver nu inte ens ersätta Skyttedal för själva bilderna och utöver det tvingas hon betala rättegångskostnader på mer än en halv miljon kronor.

”Innebär en stor förlust”

Sara Skyttedal väljer att kommentera domen på Facebook.

”Efter flera år av lågmäld ångest kommer det tunga beskedet om total förlust. För 3,5 år sedan valde Dagens Nyheter att ladda ner ett antal semesterbilder från 2009 som jag publicerat på min privata Facebooksida. Dessa användes i en ’nyhet’ där de därefter ljugit om vad bilderna föreställde och försökte konstruera en kontrovers inför vårt då stundande partiledarval”, skriver hon.

Skyttedal menar också att hon riskerat personlig konkurs när hon valt att ta strid mot tidningen.

”De har försökt skrämma mig med hot om dyra rättegångsnotor från att driva frågan vidare. Ofta har jag önskat att de hade lyckats med sin taktik. Inte minst i dag. Det har varit oerhört tungt att under så lång tid känna att jag riskerar hela min privatekonomiska situation.

”Domen i dag innebär en stor förlust för mig personligen, men också en förlust för rätten till privatliv.”

Domen kan inte överklagas. Aftonbladet söker Sara Skyttedal. 

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Sara Skyttedal förlorade tvisten mot DN
Publisert:

LÄS VIDARE

Bildt tar Skyttedal i försvar i DN-bråk

DN hade rätt att utan samtycke publicera fotografier från en Facebook-sida - Patent- och marknadsöverdomstolen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

Dagens Nyheter

Kristdemokraterna

AB Voice

Ebba Busch