Dödshot mot flera bakom danskt pådrag

avTT

Publicerad:
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau/TT
Dansk polis på plats vid en gård nära Espe på Fyn på lördagen. Insatsen kopplas till fallet där ett antal personer hotats till livet.
Foto: Uffe Weng/Ritzau/TT
Chefspoliskommissarie Jørgen Bergen Skov vid en pressträff i Köpenhamn på lördagen.
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau/TT
Dansk polis på plats vid en gård nära Espe på Fyn på lördagen. Insatsen kopplas till fallet där ett antal personer hotats till livet
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau/TT
Dansk polis på plats vid en gård nära Espe på Fyn på lördagen. Insatsen kopplas till fallet där ett antal personer hotats till livet.

Orsaken till att stora delar av Danmark stängdes av på fredagen var misstankar om ett dödshot mot flera personer, meddelar den danska polisen.

Bilen som söktes och hittades hade ingen direkt koppling till hoten, men personerna i den kopplas till annan grov brottslighet.

Den danska säkerhetspolisen PET har under en tid arbetat med ett fall där ett antal personer hotats till livet, säger chefspoliskommissarien Jørgen Bergen Skov vid en pressträff i Köpenhamn.

– I samband med det fallet konstaterade PET och polisen att fordonet som senare efterlystes uppehöll sig i närheten och det uppvisades ett beteende som gjorde att man bedömde att det kunde vara ett angrepp på gång, säger han.

Bilen ingen koppling

Polisen har dock kommit fram till att den svenskregistrerade, svarta Volvo V90 som efterlystes inte har någon koppling till hoten. Bilen – en hyrbil som anmälts stulen i Sverige – lokaliserades på Själland under fredagen. I samband med det anhölls två personer som senare släpptes.

En av personerna i bilen tog kontakt med polisen via sin advokat och berättade var de var, rapporterar danska TV2. Mannen berättar att de hade kört ifrån polisen för att samtliga i bilen var påverkade av hasch och ingen har heller körkort, vilket kanalen får bekräftat av Köpenhamnspolisen.

– Vi ser inga tecken på att det har något med den andra utredningen att göra, säger chefspoliskommissarien Jørgen Bergen Skov vid pressträffen.

Det som från början var en enda brottsutredning har nu utmynnat i två parallella.

Bergen Skov understryker att hotet är riktat mot ett antal enskilda personer och inte mot allmänheten. De hotade personerna befinner sig i säkerhet och polisen vill inte ge några ytterligare detaljer i det fallet.

Stängde flera broar

Det var vid 14-tiden på fredagen som stora delar av Danmark stängdes av. All trafik över Öresundsbron stoppades som en del av en omfattande insats där polisen sökte tre personer som uppgavs ha kopplingar till grov brottslighet. Även Stora Bältbron mellan Själland och ön Fyn stängdes och tåg- och färjetrafiken påverkades.

Vid vägarna stod beväpnade poliser som sökte igenom fordon innan de fick köra vidare.

– En bra polis agerar på det här sättet när det handlar om människoliv, säger Jørgen Bergen Skov.

På fredagskvällen slog dansk polis också till mot en gård nära Espe på Fyn, en insats som pågick in på lördagsmorgonen.

Från politiskt håll ifrågasätts proportionerna i polisens agerande. Lotte Rod, rättspolitisk talesperson för socialliberala Radikale Venstre, förväntar sig en förklaring.

– Det verkar våldsamt, säger hon till Danmarks Radio , och tillägger att det ska finnas god anledning till att "sätta stora delar av landet på paus på en fredag utan att informera särskilt mycket".

Säpo tog kontakt

Svenska Säkerhetspolisen har hört av sig till Danmark för att sondera läget.

– Det som gäller är att det är en dansk polisinsats och Säpo har varit i kontakt med danska myndigheter för att informera sig om händelsen. Det är egentligen inget konstigt, när det gäller de nordiska grannländerna så håller vi oss informerade på daglig basis, säger kommunikationschefen Nina Odermalm Schei till TT.

Om kontakten föranledde några åtgärder från svenskt håll vill hon inte gå in på.

Publicerad: