Miljözoner ska ge bättre luft i Danmark

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Med målet att förbättra luften i Danmarks fem största kommuner lägger den danska regeringen fram ett förslag som gör det möjligt för Ålborg, Århus, Odense, Frederiksberg och København att införa skärpta miljözoner. Arkivbild.

Med målet att förbättra luften i Danmarks fem största kommuner lägger den danska regeringen fram ett förslag som gör det möjligt för Ålborg, Århus, Odense, Frederiksberg och København att införa skärpta miljözoner. Det handlar om särskilda regler för utsläpp från lastbilar och bussars utsläpp.

"Genom de nya reglerna kommer det totala utsläppet av sotpartiklar från trafiken i de största städerna att kunna reduceras med upp till en fjärdedel", säger miljö- och livsmedelsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i ett pressmeddelande.

Han säger att det särskilt kommer att bli tydligt under rusningstrafiken. Förslaget, som är en del av ett klimatutspel som presenteras av den borgerliga regeringen i veckan, innebär att man gradvis skärper miljökraven för bussar, varubilar och lastbilar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark