Polisen Stefan: ”Han tog sitt sista andetag i mina armar”

Av: Valentina Xhaferi

Publicerad:
Uppdaterad:

15-åriga Robin Sinisalo firade sin födelsedag den 6 januari 2016. 13 dagar senare sköts han till döds utanför familjens port.

Nu berättar polismannen som hittade honom för första gången om händelsen.

– Jag har hans huvud i mina händer och hör när han tar sitt sista andetag. Det är alltså en pojke som dör i mina armar, säger polisen Stefan Larsson.

Det har gått 961 dagar sedan polisen Stefan Larsson hörde 15-åriga Robin Sinisalo ta sitt sista andetag. Stefan berättar om kvällen det hände:

Stefan Larsson.
Stefan Larsson.

– Jag kommer bort här och ser att det ligger någon där.

Han pekar på porten i Akalla, norr om Stockholm, där Robin blev mördad. Stefan Larsson har jobbat i 30 år som polis i yttre tjänst och arbetat med många fall. Men den här kvällen glömmer han aldrig:

– Jag ser att det är ett barn som ligger där, jag går ner på marken och försöker se vad han har för skador. Jag ser ju att han är skjuten i huvudet.

Den 19 januari 2016 går Robin Sinisalo och hans bror ut för att ta lite luft i familjens port, då en maskerad man dyker upp. Mannen tar upp ett vapen och riktar det mot Robins storebror.

Då ställer Robin sig framför brodern, varpå gärningsmannen avlossar ett skott mot hans huvud, enligt vittnen på plats. Robin dör omedelbart.

1 av 24 | Foto: Privat
15-årige Robin sköts ihjäl utanför en skola i Stockholmsförorten Akalla i januari 2016.

”Poliser är inga robotar”

– Jag försöker göra hjärtkompression, men det är för sent. En oskyldig 15-åring, avrättad, säger Stefan Larsson.

Han har jobbat med många fall under sina 30 år som polis. Men fallet med Robin har tagit honom hårt.

– Jag har en son i hans ålder. Det hade kunnat vara min son också. Om man är vid fel tid på fel plats så..., säger Stefan Larsson.

– Man tror att polisen ska vara en robot, men det är vi inte. Vi är människor vi också. Jag har också småbarn.

– Jag tycker det var så tragiskt. Och att det inte är löst heller. Det borde gå att lösa på något sätt, det tycker jag.

Ingen gripen för mordet

Polisen har varken hittat motivbild eller gärningsman. Nu vädjar polisen om hjälp att få fast skytten:

– Det vi vet om Robin är att han inte var en kriminell person. Det här är en 15-årig pojke som avrättas. Vi tror att skjutningen mot Robin och hans bror inte är ett misstag. Vi tror också att motivbilden finns i någon av deras bakgrunder, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.Vet du något om mordet på Robin Sinisalo? Ring Efterlyst, 08-702 00 90 eller mejla efterlyst@tv3.se

Publicerad:

LÄS VIDARE