GRU

Misstänks för giftmordsförsök: ”Gillade tv-spel och E-type”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

BBC har spårat Aleksandr Misjkin, en av de huvudmisstänkta i nervgiftattacken i Salisbury, och hittat gamla bekanta till spionen i hans hembygd.

Skolkamraten Denis Krasnov minns honom som en duktig elev som gillade techno-musik.

– Han gillade att spela tv-spel och brukade arrangera discon, säger han.

I september avslöjades Anatolij Tjepiga som den ena av de två ryska spioner från underrätelsetjänsten GRU som legat bakom giftmordsförsöket på tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Nu har grävande journalister på sajten Bellingcat publicerat det verkliga namnet på den andre spionen: Aleksandr Misjkin, en militärläkare anställd av GRU.

Misjkin gick även under det falska namnet Aleksander Petrov.

Han föddes i Loyga, en liten by mellan Moskva och Arkhangelsk med 1.000 invånare, så liten att den enligt BBC inte går att hitta på Google Maps.

BBC:s reportrar lyckades genom ryska sociala medier hitta fyra personer från hembyn som mindes spion-läkaren.

Gillade tv-spel

Denis Krasnov, en gammal skolkamrat till Misjkin, fick frågan om hur han minns spionen, och målar upp en bild av en flitig elev med nördiga intressen.

– Han gick två år över mig. Vi kände inte varandra jättebra, vi hade olika vänner och bodde i olika delar av byn, men jag visste vem han var.

– Han gillade att spela tv-spel. Han brukade organisera discon, och hans favoritmusik var västerländska discjockeys som Mo-Do och E-Type.

Denis Krasnov berättar att han och Misjkin tappade kontakten efter skolan och att de inte har setts på 15 år. Han minns att den nu mordförsöksmisstänkte spionen skrev in sig på militärskola efter grundskolan.

Enligt BBC:s efterforskningar bodde Misjkin i St Petersburg 2007 på gatan Lebedev, i närheten av ryska försvarets läkarskola.

Blev världsnyhet

Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal syntes i pressen världen över efter nervgiftsattacken i mars.

Skripal är en tidigare dubbelagent som från början även han var anställd av ryska underrättelsetjänsten. På 90-talet och början av 2000-talet jobbade han för den brittiska säkerhetspolisen MI6.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Andre Salisburymisstänkt namnges som agent

ÄMNEN I ARTIKELN

GRU

Sergej Skripal

BBC