Sara Skyttedal om aborten: ”Mitt livs största misstag”

Sara Skyttedal (KD) öppnar för första gången upp om sin abort.

– Jag ville visa den kluvenhet, ånger och sorg som följde mitt beslut, säger hon till Aftonbladet.

Inför EU-valet 2019 riktades kritik mot Kristdemokraterna. Det var efter att det framkommit att partiets dåvarande EU-parlamentariker Lars Adaktusson röstat mot abort vid 22 av 28 tillfällen.

Sara Skyttedal var partiets toppnamn inför valet. Hon fick därför många frågor på ämnet och även mycket kritik från övriga partier i debatterna.

– Jag vet att personerna runt mig i debatten vet att jag och Kristdemokraterna inte är ett hot mot aborträtten i Sverige eller Europa.

– Det som de inte visste var att det här var otroligt traumatiskt för mig på ett personligt plan. Eftersom jag själv har gjort en abort, säger Sara skyttedal till Anna Hedenmo i SVT-programmet ”Min sanning”.

”Mitt livs största misstag”

Samma dag som Sara Skyttedal ska väljas till kommunalråd i Linköping 2016 får hon beskedet: Hon är gravid. Hon skulle precis flytta till en ny stad och hon var i en relation som hon beskriver som otydlig. Därför valde hon att göra abort. Trots att det gick emot hennes egna värderingar.

– Jag gav efter för rädslan för att påtvinga någon annan ett föräldraskap. Rädslan för vad andra skulle tycka. Och jag kände mig så otroligt ensam.

Sara Skyttedal under intervjun med Anna Hedenmo i ”Min sanning” i SVT.
Sara Skyttedal under intervjun med Anna Hedenmo i ”Min sanning” i SVT.

I intervjun beskriver hon aborten som sitt livs största misstag.

– Jag lärde mig att man ska inte fatta beslut som strider mot sin inre övertygelse. Det mår man så dåligt av.

– Jag älskar det liv jag har nu, de barn jag fått och den relationen jag är i nu. Men det finns fortfarande en sorg. Aborten stred mot vad jag trodde var rätt för mig.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal i Europaparlamentet i Strasbourg.
Kristdemokraternas Sara Skyttedal i Europaparlamentet i Strasbourg.

Flera kvinnor har hört av sig

I debatterna under EU-valet fanns det inte utrymme att vara personlig, menar Sara Skyttedal. Hon kände att hela partiets framgång låg på hennes axlar. Då kunde hon inte berätta hur hon mådde.

Varför valde du att berätta om detta nu?

– För mig var det viktigt att dela med mig av en berättelse som jag vet att jag inte är ensam om. Jag ville visa den kluvenhet, ånger och sorg som följde mitt beslut, säger hon till Aftonbladet.

Enligt henne har flera kvinnor hört av sig till henne efter intervjun. De var tacksamma att hon ville lyfta ämnet.

– Jag tror vi behöver ha ett samhälle som visar stor omsorg för de människor som måste fatta ett sådant beslut. Många kan må väldigt dåligt efteråt.

I SVT-intervjun får hon frågan om hon skulle vilja ändra på abortlagstiftningen. Där är hon bestämd.

– Nej, absolut inte. Inget parti i Sveriges riksdag vill ändra abortlagstiftningen. Men jag uppfattar att det finns många personliga aspekter som inte kommer fram. Framförallt hur svårt det är för de enskilda personerna som fattar de här besluten.

Kritisk efter debatterna

Sara Skyttedal riktar nu kritik mot hur de andra partierna målade upp situationen under debatterna. Hon menar att det inte varit fråga om att ändra abortlagstiftningen.

– Jag vet att Lars Adaktusson röstade som han gjorde för att han inte tycker att EU ska lägga sig i abortpolitiken. Sedan hade jag inte hanterat situationen som han gjorde.

Samtidigt är hon inte förvånad. Det var en framgångsrik strategi som fick partiet att förlora flera procentenheter av väljare inför valet.

– Jag tycker inte att medvetna missförstånd gynnar det politiska samtalet. Det spelar ingen roll om det kommer från mitt eget parti eller andra.

I augusti förra året tog Sara Skyttedal och sambon Jimmy Dihang till Instagram för att meddela att de väntade dubbel tillökning – tvillingar.
I augusti förra året tog Sara Skyttedal och sambon Jimmy Dihang till Instagram för att meddela att de väntade dubbel tillökning – tvillingar.
Publisert:

LÄS VIDARE