Hotfulla orden på Instagram: ”Grabben kommer dö när som”

Bara fyra dagar innan Nils Grönberg, 19, sköts till döds i Hammarby sjöstad riktades till synes hotfulla meddelanden mot honom på sociala medier.

”Grabben kommer dö när som”.

Nu jagas två män för dödsskjutningen av den populäre rapparen.

Rapparen Nils Grönberg, känd som Einár, sköts till döds med flera skott i en portuppgång i Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagskvällen, endast 19 år gammal.

Han hade då under lång tid levt under en stor hotbild från kriminella nätverk som ville se honom död, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det låg en skottpeng på Einár, säger en källa.

Bara fyra dagar före mordet riktades till synes hotfulla meddelanden mot honom på sociala medier:

”Poppa Einár, poppa Einár.”

”Grabben kmr dö när som”, skrev en annan person.

Om de eventuella hoten är äkta och nu ingår i mordutredningen är okänt.

Kammaråklagare Marina Chirakova som leder mordutredningen vill i nuläget inte kommentera en eventuell hotbild mot Nils Grönberg. Dock säger hon att ingen ännu är gripen för mordet.

Finns det nätverkskopplingar i det här?

– Jag kan inte kommentera det men det är en öppen uppgift att han skulle höras som målsägande i en pågående rättegång, säger Marina Chirakova.

Var det några andra med honom på platsen?

– Det kan jag inte kommentera.

Nils Grönberg, Einár, sköts till döds.
Nils Grönberg, Einár, sköts till döds.
Bara fyra dagar före mordet skrev någon det här i sociala medier.
Bara fyra dagar före mordet skrev någon det här i sociala medier.

Nils Grönberg var en prisbelönt artist vars låtar strömmats miljontals gånger. Men vid sidan av sin framgångsrika karriär har han även levt ett liv med kriminalitet, något han stundtals talat öppet om.

Han har inte bara rappat om brott, vapen och droger utan även dömts för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning samt rattfylleri och narkotikabrott.

Den 9 oktober greps Nils Grönberg och två andra personer efter en knivskärning på restaurangen Nosh and Chow i Stockholm, enligt Aftonbladets uppgifter. De släpptes sedan på grund av bevissvårigheter, uppger åklagaren i målet, men utredningen om försök till mord pågår fortfarande.

När Nils Grönberg i april ifjol kidnappades var det av personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket. Även rapparen Yasin, som uppges ha kopplingar till Shottaz, var då inblandad.

Polisen på platsen där Einár sköts ihjäl.
Polisen på platsen där Einár sköts ihjäl.

Krävde tre miljoner

I förundersökningen, som Nils Grönberg själv inte ville medverka i, framkom dock att han hade vapen, ett vapen som han tvingades hämta i sitt hem och lämna över till kidnapparna tillsammans med smycken som en del av lösensumman.

Kidnapparna krävde även tre miljoner kronor av Grönberg, pengar de aldrig fick. Efter det var hotbilden mot honom konstant och allvarlig. Bland annat planerade några ur Vårbynätverket att detonera en bomb vid hans bostad för att skrämma honom att betala.

Nils Grönberg var kallad att nästa vecka vittna gällande kidnappningen av honom när fallet nu tas om i hovrätten. Men han hade precis som i tingsrättsförhandlingen inga planer på att medverka och hovrätten hade så sent som igår begärt handräckning av polisen för att få honom att inställa sig.

– Jag kan bekräfta att Nils inte ville medverka i hovrättsförhandlingen, precis som att han inte ville medverka vid tingsrätten. I övrigt avstår jag ifrån att kommentera, säger hans målsägandebiträde Rodney Humphreys.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kände sig många trampade på när pengarna aldrig betalades och det har talats om att Nils Grönberg skulle få betala på andra sätt.

När han mördades i Hammarby sjöstad hade han enligt Aftonbladets uppgift ”skottpengar” på sig efter knivskärningen på Nosh and Chow. Han levde sedan en tid även med skyddade personuppgifter och ska periodvis ha rest utomlands och till andra städer i Sverige för sin egen säkerhets skull.

Ett intensivt polisarbete pågår nu i jakten på misstänkta. Dödsskjutningen, som beskrivs som en ren avrättning, kan ha fångats på övervakningskamerafilm men ingen är ännu gripen.

Polisens tekniker i Hammarby sjöstad.
Polisens tekniker i Hammarby sjöstad.
Publisert:

LÄS VIDARE