Scotland Yard slår fast: Mordet var ett terrordåd

LEIGH-ON-SEA. Parlamentsledamoten David Amess, 69, höggs ihjäl i en kyrka när han träffade väljare.

Nu har polisen slagit fast att mordet var ett terrordåd.

“De tidiga utredningsåtgärderna har avslöjat ett möjligt motiv kopplat till islamistisk extremism”, uppger Scotland Yard.

På fredagskvällen hölls en minnesceremoni i en katolsk kyrka här i Leigh-on-Sea, ett par hundra meter från Belfairs metodistkyrka där parlamentsledamoten David Amess, 69, knivhuggits till döds tidigare på dagen.

Bredvid prästen Jeffrey Woolnaugh satt en bild på den konservativa politikern, som log brett mot folkmassan.

– Vi ska aldrig tänka på David på ett ledsamt sätt. Det leendet kommer att fortsätta lysa upp och liva upp ett rum, sa han.

– Han dog när han tjänade folket.

David Amess blev 69 år.
David Amess blev 69 år.

Hyllas av väljarna

Många tog chansen att berätta en anekdot om Amess. En man berättade om hur fembarnspappan utan att tveka dykt upp på en välgörenhetsmiddag som han anordnat.

En annan om hur han kontaktat Amess när hans fru från Nepal fått avslag på sin visumansökan eftersom de fyllt i formuläret fel. Amess hade tagit ärendet direkt till migrationsministern.

– Två dagar efter att min fru fått höra att hon inte kunde överklaga eller ansöka om visum igen så hade han löst det. Det var en sådan man han var, det var ett sådant jobb han gjorde för sin valkrets, säger mannen.

Mellan skratt och tårar i den lilla kyrkan hyllades David Amess för att han alltid satt sina väljare i första rummet – och för sin kamp för att strandorten Southend-by-Sea, en timme öst om London, skulle få kallas en stad.

”Väldigt tragiskt”

Sent på fredagskvällen pågick polisarbetet fortfarande i kyrkan där Amess mördades.

Vägen genom det lilla samhället vid havet är avspärrad och flera polisbilar står parkerade på varje sida. På flera platser kring avspärrningarna stannar sörjande till och lämnar blommor eller tända ljus.

– Det är väldigt tragiskt. David gav allt för samhället här och han tog alltid hand om folk han träffade. Han var alltid i området och offrade gärna tid från parlamentet för att vara här i stället, säger David Long, 38, som bor i kvarteret och kände David Amess väl.

”Det är en väldigt sorglig dag för ett litet samhälle som normalt sett är känt för sin mat och sin avslappnade känsla. Jag tror att detta kommer att bli en chock för en tid framöver”, säger David Long.
”Det är en väldigt sorglig dag för ett litet samhälle som normalt sett är känt för sin mat och sin avslappnade känsla. Jag tror att detta kommer att bli en chock för en tid framöver”, säger David Long.

”Fanns där för folket”

Anne Jones är labourpolitiker i området och sörjer en politisk motståndare som hon alltid tycker har varit öppen för att lyssna på den andra sidan.

– Han var en snäll man, en gentleman och han fanns där för folket. Vi föddes på samma sjukhus, vi har samma tro, vi har en stor familj, vi håller på samma fotbollslag, West Ham United. Vi hade olika politiska inriktningar men han ville också göra det bättre för folk.

”Kyrkan skulle ha varit en trygg plats för folk att komma och prata med sin parlamentsledamot på men det var det inte och det är en tragedi”, säger Anne Jones.
”Kyrkan skulle ha varit en trygg plats för folk att komma och prata med sin parlamentsledamot på men det var det inte och det är en tragedi”, säger Anne Jones.

Rofique Ali, 63, är förkrossad.

– Jag har känt honom i 40 år. Han var en bra man, en snäll man och det är en stor förlust för vårt samhälle och land. Det känns som att en del av mig har dött i dag, säger han.

”En del av mig har dött i dag”, säger Rofique Ali.
”En del av mig har dött i dag”, säger Rofique Ali.

Utreds av terrorenhet

En 25-årig man greps på mordplatsen och har häktats misstänkt för dådet. Han är brittisk medborgare med rötter i Somalia, uppger flera brittiska medier.

Attacken betraktas nu formellt som ett terrordåd av polisen.

“Den tidiga utredningsfasen har avslöjat ett möjligt motiv kopplat till islamistisk extremism”, uppger Scotland Yard.

Under natten mot lördagen uppgav den nationella polisen att husrannsakan genomförs på två adresser i London, men att det just nu inte pågår någon jakt på fler gärningsmän.

”Misstanken är att han agerade ensam”, skriver Scotland Yard i pressmeddelandet.

Johnson ”djupt chockad”

För fem år sedan mördades labourpolitikern Jo Cox i Leeds när hon var ute och träffade väljare.

Inrikesminister Priti Patel har krävt en omedelbar genomgång av parlamentsledamöternas säkerhet.

I ett kort tv-uttalande sa premiärminister Boris Johnson att han var ”djupt chockad” över Amess död.

– Framförallt så var han en av de snällaste och trevligaste personerna i politiken. Han hade även en enastående förmåga att få igenom lagändringar för att hjälpa de mest sårbara, sa Johnson.

Publisert: