Espen Andersen Bråthen, 43, mördade fem personer med stickvapen

Rapporteringen kring Espen Andersen Bråthens attack har handlat mycket om pilbågen han använt.

Nu berättar polisen att de fem morden utfördes med ett stickvapen.

– På Hyttegatan mördar han fem personer med stickvapen – både i privata bostäder och i det offentliga rummet, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

När sex dagar passerat sedan attacken i norska Kongsberg har polisens bild av Espen Andersen Bråthens dåd börjat klarna. Vid en pressträff på onsdagen redogjordes bland annat för hur han rört sig och vilken typ av vapen han använt för att mörda sina offer.

Polisen har formellt förhört 60 vittnen.

– Antalet offer kommer att nå ett tvåsiffrigt antal, säger Per Thomas Omholt, som då även räknar in flera mordförsök.

Polisinspektör Per Thomas Omholt.
Polisinspektör Per Thomas Omholt.

Attacken börjar på Coop

Enligt polisen inledde Bråthen den över 34 minuter långa attacken vid Coop-butiken i Kongsberg. Han ska där ha avlossat pilar som bland annat skadade en polisman, som dock inte var i tjänst.

– Han har även skadat en person utanför butiken, säger Per Thomas Omholt.

Bråthen rörde sig sedan vidare ut på Kongsbergs gator.

– Vi vet att han går ut på Myntgatan och rör sig över Peckels gata. Då skjuter han en stort antal pilar. Innan han rör sig mot Hyttegatan, säger Per Thomas Omholt.

Innan han anlände till den gata där samtliga mord ska ha begåtts så gjorde han sig av med pilbågen.

– Vid något tillfället lägger han undan pilbågen. Sen går han mot Hyttegatan – där det mesta tyder på att han inte haft med sig pilbågen, säger Per Thomas Omholt.

Väl på Hyttegatan ska han slumpmässigt valt ut de fem personer som dödas.

– Han mördar fem personer med stickvapen, både i privata bostäder och i det offentliga rummet. Allt tyder på att offren är slumpmässigt utvalda, säger Per Thomas Omholt.

Espen Andersen Bråthen.
Espen Andersen Bråthen.

Polisens utredning fortsätter

Espen Andersen Bråthens psykiska tillstånd gör att han fortfarande är placerad inom sjukvården. Hans deltagande i utredningsarbetet är därför begränsat. Polisen kommer inom den närmaste tiden att testskjuta pilbågen på ett sådant vis att det påminner om hur den ska ha använts under mordkvällen.

– Han har förklarat ganska detaljrikt kring händelseförloppet och det har vi jämfört med andra bevis, bland annat vittnesförhör. Deras historier stämmer överens. Vi kommer att testskjuta pilbågen, bland annat för att testa des skadepotential, säger Per Thomas Omholt.

– En av uppgifterna framöver blir att kartlägga den anklagades historik. Det arbetet är prioriterat, men kommer att ta lite tid, avslutar Omholt.

Publisert:

LÄS VIDARE