Obeväpnad sköts av polis – hade 46 skotthål

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2022-07-16

I onsdags samlades folk i Akron för en minnesstund för Jayland Walker som sköts till döds av poliser i samband med en trafikkontroll. Arkivbild.

När en obeväpnad man sköts till döds av polis i Ohio i samband med en trafikkontroll ledde det återigen till stora protester om polisvåld mot svarta i USA. Nu visar obduktionen att han hade 46 skotthål i kroppen.

Den uppmärksammade händelsen inträffade den 27 juni i staden Akron i Ohio. Den 25-årige Jayland Walker hade vägrat stanna för polisen efter en trafiköverträdelse, och en biljakt inleddes.

Under jakten ska ljudet av ett skott hörts från Jayland Walkers bil. Bilder från polisens kroppskameror visar hur han sedan hoppar ur bilen och flyr till fots. Åtta poliser jagade honom och avlossade kort därefter en stor mängd skott mot Jayland Walker. Han dödförklarades på platsen.

Polisen har bekräftat att 25-åringen var obeväpnad när poliserna sköt honom. På sätet i hans bil hittades däremot en oladdad pistol och ett magasin.

26 kulor i kroppen

Under fredagen presenterades en preliminär obduktionsrapport som visar att Jayland Walker hade 46 skottskador. Totalt ska 26 kulor ha funnits kvar i kroppen.

Resultatet från obduktionen bekräftar att en obeväpnad Walker, utan droger eller alkohol i kroppen, ”drabbades av en brutal och meningslös död”, säger Ken Abbarno, en av advokaterna som representerar Walkers familj.

Polischefen i Akron, Steve Mylett, har uppgett att skottet som avlossades i Walkers bil ska ha fått händelsen att gå från ”en rutinmässig trafikkontroll till en allmän säkerhetsfråga”.

Även det lokala polisförbundet har sagt att poliserna trodde att det fanns ett omedelbart hot om allvarlig skada, och att mängden skott därför kommer att anses vara motiverade.

Stora protester

De åtta poliser som öppnade eld mot Walker har tagits ur tjänst, med lön, i väntan på utredning.

Efter händelsen ledde medborgarrättsrörelsen NAACP en demonstration i Akron där hundratals människor samlades för att protestera mot polisens våld.

”Detta var inte självförsvar, det var inte en olycka i stundens hetta. Det var mord, kort sagt”, sade ordföranden Derrick Johnson i ett uttalande.