Utdragen riksdagsbehandling av finsk Natoansökan

Av:  Sofie Fogde/TT

Finlands statsminister Sanna Marin inledde remissdebatten med att presentera redogörelsen för riksdagen.
Finlands statsminister Sanna Marin inledde remissdebatten med att presentera redogörelsen för riksdagen.

På söndagen fattades ett historiskt beslut: Finland ansökte om medlemskap i Nato. Nu ska bara Finlands riksdag godkänna ansökan, sedan är den klar att lämnas in.

Finlands riksdag började på måndagsmorgonen behandla landets Natoansökan i en remissdebatt.

Vid 19-tiden svensk tid hade sammanlagt 205 anföranden anmälts och av dem hade 50 ännu inte hållits. Finländska medier rapporterar att ledamöterna lär diskutera frågan ända in på småtimmarna.

Debatten inleddes med att statsminister Sanna Marin presenterade redogörelsen för riksdagen.

Det var på söndagen som det slutligen blev klart att Finland ansöker om medlemskap i Nato. Beslutet fattades av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott och presenterades under en presskonferens på eftermiddagen.

– Det här är en historisk dag, en ny tidsera börjar, konstaterade president Sauli Niinistö.

Viktigt att alla hörs

Alltsedan det blev aktuellt att ansöka om medlemskap har man i Finland betonat vikten av en parlamentarisk process. I teorin hade presidenten och regeringen kunnat fatta beslutet på egen hand, men riksdagen har fått tid att begrunda sin egen ståndpunkt.

Riksdagen har under våren behandlat statsrådets redogörelse om det aktuella läget och förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön.

Natoansökan som började behandlas på måndagen är också i form av en redogörelse. Efter att presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fattade beslutet i söndags behandlades redogörelsen under statsrådets allmänna sammanträde senare under dagen. Efter godkännandet överlämnades redogörelsen till riksdagen.

Oviss tidtabell

Eftersom alla ledamöter kommer att ges möjligheten att kommentera redogörelsen är det ovisst hur långdragen debatten blir. Utrikesminister Pekka Haavisto har tidigare uppgett till Aftonbladet att Finland troligen lämnar in sin ansökan på onsdag.

Ansökan lämnas in så snart riksdagens behandling är klar.

– Jag har mitt förtroende för att riksdagen kommer att bekräfta beslutet snarast, sade statsminister Sanna Marin i söndags.

Sveriges regering fattade det formella beslutet att gå med i Nato på måndagen. Länderna planerar att lämna in sina ansökningar samtidigt.

Publisert: