Sverige och Finland lämnar in ansökan på onsdag

Av: 

Finland och Sverige kommer gemensamt att lämna in ansökan om Natomedlemskap på onsdag.

– Vi är överens om att gå hand i hand genom hela den här processen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Finlands president Sauli Niinistö befinner sig på ett två dagar långt statsbesök i Sverige. Det sker samtidigt som både Sverige och Finland är på väg in i försvarsalliansen Nato.

– Jag är glad att vi har valt samma väg, och att vi kan göra det tillsammans, säger Magdalena Andersson på en gemensam pressträff med Niinistö.

De båda kommer också att resa gemensamt till USA för att träffa president Joe Biden nu på torsdag.

Båda ländernas Natoansökningar kommer att lämnas in klockan åtta på onsdagsmorgonen.

”Ambassadör Klaus Korhonen och Sveriges ambassadör Axel Wernhoff kommer att överlämna brev med sina länders intresse för att ansöka om Natomedlemskap till generalsekreterare Jens Stoltenberg i morgon onsdag klockan åtta”, skriver det finländska Natokontoret i Bryssel på Twitter.

Vill ha snabb process

En viktig fråga på dagordningen i Washington blir tidtabellen för ratificeringsprocessen. Alla Natos 30 medlemsländer måste ge sitt godkännande för att Sverige och Finland ska kunna bli medlemmar.

– USA har en viktig roll här. Om man har en snabb process, hjälper det hela processens tidtabell, säger Sauli Niinistö.

Han hoppas på en snabb ratificeringsprocess. Men de senaste utspelen från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kan sätta käppar i hjulen. Niinistö är överraskad över att Erdogan nu säger att han inte tänker säga ja till att Sverige och Finland blir nya medlemmar i Nato.

Tvärtom fick Niinistö positiva signaler när han nyligen talade med Erdogan. Men Niinistö är optimistisk och tror att problemet kan lösas genom samtal.

Turkiet på agendan

Frågan om Turkiets plötsliga motstånd blir även viktigt i mötet med Biden.

– Turkiet kommer naturligtvis att komma upp. Många Natoländer är intresserade av att den här processen kommer att gå snabbt och smidigt, säger Magdalena Andersson.

Niinistö var i Washington redan i början av mars för att träffa den amerikanske presidenten. Redan då fick Niinistö med sig försäkringar hem om skydd från USA under den känsliga period som uppstår mellan att en Natoansökan lämnas in och att man blir fullvärdig medlem. De försäkringarna inkluderar även Sverige.

– Det blir en viktig signal att vi båda är i Vita huset och träffar Joe Biden. Det blir en väldig politisk tyngd, säger Magdalena Andersson.

Inbjuden av kungen

Sauli Niinistö har ett späckat program i Stockholm. Besöket har planerats en längre tid och kung Carl Gustaf står värd.

Kungen kommenterade det faktum att Sverige nu har för avsikt att gå med i Nato samtidigt och i samförstånd med Finland.

– Det rör sig om ett historiskt vägval som vi gör sida vid sida med vårt broderland, sade han.

I ett tal i riksdagen tidigare på dagen framhöll Niinistö att det ändå är i skuggan av ett brutalt krig som de historiska stegen tas.

– December förra året markerade början på ett händelseförlopp som revolutionerade vår säkerhetspolitiska miljö. Det tvingade oss att ompröva vår säkerhetspolitik.

Rysslands storoffensiv gjorde det klart att Ryssland än en gång är redo att använda sina väpnade styrkor i sitt närområde för att nå sina mål.

– Den främsta säkerheten även i denna situation är vårt eget starka försvar. Våra starka och stabila samhällen står sig nog, sade Niinistö.

Publisert: