Kosovo vill gå med i Europarådet

Av:  TT-AP-AFP

Kosovo vill att även landets flagga ska få vaja utanför Europarådets högkvarter i Strasbourg. Arkivbild.
Kosovo vill att även landets flagga ska få vaja utanför Europarådets högkvarter i Strasbourg. Arkivbild.

Kosovo har ansökt om medlemskap i Europarådet. Serbien reagerar starkt på ansökan och vill i stället få andra länder att inte längre erkänna Kosovo som suverän stat.

Kosovos regering skriver i sin ansökan att landet redan uppfyller alla rättsliga villkor och när utrikesminister Donika Gervalla-Schwarz på torsdagen lämnade över ansökan till Europarådet i Strasbourg sade hon att Kosovo är ”det mest demokratiska, mest proeuropeiska och mest optimistiska landet” i västra Balkan.

– Därför förtjänar Kosovo att få bli medlem i Europarådet så snart som möjligt, sade hon.

Kosovo är tillsammans med Belarus och Ryssland ett av få europeiska länder som inte är med i Europarådet.

Och samtliga 46 medlemsstater gillar inte tanken på ett medlemskap. Serbien, som inte erkänner Kosovo som egen nation, kommer göra allt i landets makt att förhindra att ansökan godkänns, säger president Aleksandar Vucic.

Han vill även försöka övertala omvärlden att dra tillbaka sitt erkännande av Kosovo – som 2008 utropade självständighet efter att ha brutit sig loss från serbisk kontroll.

– De närmaste veckorna kommer vi att göra vårt bästa för att vi sa att vi kan kämpa för att bevara vårt land, säger Vucic i serbisk tv.

I mars, tre veckor efter invasionen av Ukraina, röstade Europarådets 46 kvarvarande medlemsländer enhälligt för att stänga ute Ryssland.

Publisert: