Nya uppgifter om Cementa – regeringen anklagas för att mörka

Två myndigheter avstod från att publicera uppgifter om hur en nedläggning av Cementa skulle påverka Sverige.

Detta efter önskemål från regeringen, enligt interna mejl som SvD:s ledarsida tagit del av.

– Näringsminister Ibrahim Baylan har mörkat väsentlig information om cementkrisen. Det är skandalöst, säger Moderaterna näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered (M).

Aftonbladet rapporterade igår om en tidigare okänd myndighetsrapport från SGU som varnar för stora konsekvenser om Cementa på Gotland inte längre får bryta kalksten för att producera cement.

Rapporten omskrevs först av Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad. I dag presenterar han nya uppgifter om rapporten och myndighetens kontakt med regeringen.

Regeringen begärde den 16 juli in en rapport från SGU, Sveriges geologiska undersökning, om vad ett produktionsstopp på Cementa skulle få för konsekvenser. Enligt mejl som Wennblad kan visa så planerade myndigheten sedan att offentliggöra sina slutsatser i ett eget pressutskick.

Även myndigheten Boverket planerade ett eget offentliggörande. Boverket hade anlitats av SGU för detaljerade frågor om hur bostadsbyggandet skulle påverkas vid ett produktionsstopp.

Cementas fabrik i Slite.
Cementas fabrik i Slite.

Önskemål från departementet

Dagen innan utredningen skulle redovisas till regeringen, den 19 augusti, skrev SGU ett mejl till Boverket att man inte tänkte skicka ut ett pressutskick eller kommunicera något kring rapporten ”efter önskemål från departementet”.

Göran Risberg, ställföreträdande generaldirektör på SGU, skriver i ett mejl som Wennblad tagit del av:

”Vi har valt att inte publicera på hemsidan efter kontakt/önskemål från departementet”.

Lars Hjälmered (M), närings- och energipolitisk talesperson, är mycket kritisk till regeringens agerande. Han anser att näringsminister Ibrahim Baylan (S) har mörkat relevant information om cementkrisen.

– Det är skandalöst, det finns inga andra ord för det.

Ibrahim Baylan (S), näringsminister.
Ibrahim Baylan (S), näringsminister.

Oppositionen kallar ministern till riksdagen

Hjälmered kallar nu näringsministern till riksdagen för att få en förklaring. Det gör även Liberalerna.

– Det här är så allvarligt att jag utgår från att han rensar i sin kalender och kommer till riksdagen så snabbt det bara går, säger Hjälmered.

Kristdemokraterna kallar även miljöminister Per Bolund till riksdagens näringsutskott.

– Om regeringskansliet har sagt nej till att gå ut med rapporten är hela regeringen ansvarig. Då är det också angeläget att få reda på hur mycket av rapporten miljödepartementet fått del av, säger Camilla Brodin, närings- och energipolitiska talesperson för KD.

Även Sverigedemokraterna reagerar på uppgifterna.

– Skamlöst av regeringen gällande uppgifterna som framkommer om att man har försökt mörka konsekvenserna av cementkrisen, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), vice gruppledare i riksdagen i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

SGU har en annan bild

På SGU bekräftar kommunikationschefen Åse Westberg att näringsdepartementet hade vissa önskemål om kommunikationen kring rapporten som man lät bli att informera om i flera veckor.

– Det fanns ett önskemål att ge en viss avvaktan i det hela, säger hon till Aftonbladet.

Men Åse Wästberg hävdar att fördröjningen inte handlade om politisk hänsyn. I stället menar hon att både regeringen och myndigheterna ville ha tid att läsa in sig och ha en kapacitet att svara på frågor från journalister.

– Nej, det ser inte jag, utan mer att man måste kunna ta hand om informationen och ge möjlighet till medarbetare att besvara eventuella inkomna frågor.

Aftonbladet har sökt Ibrahim Baylan, hans pressekreterare ber att få återkomma. Boverkets informationschef Birgitta Frejd har inte gått att nå.

Ibrahim Baylan säger till TT att ingenting har mörkats:

– Det finns inget i det här pm:et som jag inte har sagt själv på pressträffar, säger Ibrahim Baylan.

Till nyhetsbyrån hänvisar Baylan även till de analyser som konsultbolaget Ramboll gjorde på regeringskansliets uppdrag om konsekvenser av ett stopp för kalkbrytning och cementproduktion på Gotland som redovisades före den rapport som oppositionen syftar på, skriver TT.

Lars Hjälmered (M), kallar näringsministern till riksdagen
Lars Hjälmered (M), kallar näringsministern till riksdagen
Publisert: