281 björnar skjutna i veckan

I lördags inleddes den årliga licensjakten på björn i landet.

Hittills har 281 björnar dödats.

Naturvårdsverket uppskattar att det finns någonstans mellan 2700–3000 svenska björnar.

Totalt ska 501 av dem skjutas i år, vilket är 210 stycken fler än förra året.

Under björnjaktens första vecka har 281 björnar dödats, flest i trakterna kring Bollnäs och Ljusdal. Det framgår från Naturvårdsverkets databas Rovbase.

Den här björnhanen på 124 kg sköts  i Gävleborgs län under björnjaktens premiärdag förra året. Till höger listan på hur många björnas som får skjutas i varje län i år.
Den här björnhanen på 124 kg sköts i Gävleborgs län under björnjaktens premiärdag förra året. Till höger listan på hur många björnas som får skjutas i varje län i år.

Årets jakt pågår från och med den 21 augusti till och med den 15 oktober (med undantag för Norrbotten där den pågår längre), eller tills att den årliga kvoten för antal björnar som får skjutas är uppnådd. I Värmland nåddes kvoten redan denna vecka och i Gävleborg har kvoten redan överstigits med en björn.

”Balansera antalet individer”

Björnen är fridlyst i Sverige och får liksom andra stora rovdjur endast jagas under strikt kontrollerade former, som skyddsjakt eller licensjakt, efter beslut från länsstyrelsen.

“Syftet med jakten kan exempelvis vara att balansera antalet individer av en art så att konflikter mellan människa och djur kan undvikas”, skriver länsstyrelsen i Dalarnas län på sin hemsida.

De dödade björnarna besiktigas av besiktningsmän från länsstyrelsen som även tar prover och åldersbestämmer björnen. Jägaren själv får behålla skinnet och skallen.

Publisert:

LÄS VIDARE