Åklagarmyndigheten

Man får fängelse för nya brottet barnfridsbrott

Av: 

TT

Barnfridsbrottet infördes 1 juli. Nu har en man i Stockholmsområdet dömts till 9 månaders fängelse för att ha brutit mot lagen. Arkivbild.
Barnfridsbrottet infördes 1 juli. Nu har en man i Stockholmsområdet dömts till 9 månaders fängelse för att ha brutit mot lagen. Arkivbild.

NYHETER

Den 1 juli i år infördes lagen barnfridsbrott. Nu har en man dömts för brottet efter att han hotat sin fru till livet med kniv – med ett barn som vittne.

Enligt lagen om barnfridsbrott är det olagligt att utsätta ett barn under 18 år för att se eller höra våld i nära relation. Om ett sådant brott anmäls får barnet ett eget målsägarbiträde och kan få rätt till skadestånd.

Lagen infördes den 1 juli i år, och drygt två veckor senare, den 19 juli, inkom ett larm till polisen i Stockholm om att en man i 30-årsåldern hotade sin fru till livet med kniv med deras gemensamma som vittne.

”Den misstänkta greps i direkt anslutning till brottet vilket gjorde det möjligt att tidigt i utredningen hålla förhör med både mamman och barnet”, säger Anna Flygare, tillförordnad gruppchef för brott mot barn i Haninge, i ett pressmeddelande från polisen.

Mannen åtalades och tingsrätten bedömde att kvinnans berättelse var sammanhängande och detaljrik, samt att barnets berättelse var självupplevd. Eftersom deras redogörelser bedömdes vara trovärdiga och kunde stödjas av övrig bevisning dömdes mannen dels för olaga hot efter hotet mot kvinnan, och dels för barnfridsbrott efter att utfört hotet med barnet som vittne.

Mannen döms till 9 månaders fängelse och 10 000 kronor i skadestånd vardera till kvinnan och barnet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åklagarmyndigheten

Polisen (myndighet)