Borgmästaren efter ryssarnas reträtt: ”Gatorna är fulla av lik”

Civilklädda ligger bundna och skjutna i bakhuvudet i återtagna staden.

Liken släpas över gatan med rep.

Ukrainska soldater vågar inte gå nära – fienden kan ha minerat kropparna.

Ryska trupper har dragit sig tillbaka från Kievs utkanter och hela Kiev-regionen var under ukrainsk kontroll på lördagen.

Staden Butja strax utanför Kiev har nyligen återtagits av Ukraina efter att ha varit belägrad i över en månad.

Då gjordes fasansfulla upptäckter i spåren av kriget.

Borgmästaren Anatoly Fedoruk säger till AFP att den förstörda stadens gator är ”fulla av lik”.

Filmer visar hur stridsvagnar kryssar genom en av Butjas gator. Minst 20 döda män i civila kläder ligger utspridda inom ett par hundra meter på en och samma gata, uppger journalister på AFP som befinner sig på platsen.

– Alla dessa har skjutits ihjäl, i bakhuvudet, säger Anatoly Fedoruk.

Skjuten och bakbunden

Minst en av dem ses vara bakbunden med vitt tyg och ett ukrainsk pass låg bredvid liket.

– De här människorna var bara här och blev skjutna utan anledning. Pang. I bostadsområden här bredvid var det ännu värre, säger en boende i intervju med AP.

En ukrainsk soldat talar till invånarna i Butja utanför Kiev.
En ukrainsk soldat talar till invånarna i Butja utanför Kiev.
Ukrainska armén befarar att ryska trupper lagt minor i bostäder och på kvarlevor. Soldaterna vågar inte gå nära kropparna, eftersom de kan vara minerade.
Ukrainska armén befarar att ryska trupper lagt minor i bostäder och på kvarlevor. Soldaterna vågar inte gå nära kropparna, eftersom de kan vara minerade.

Under lördagen offentliggjorde borgmästaren Anatoly Fedoruk att 280 döda människor har begravits i massgravar, rapporterar AFP. De ukrainska styrkorna ska rensa gatorna på bråte, fordon och döda människor inom några dagar.

Minerade lik

Lik släpas iväg från gatorna med rep. Ukrainska armén befarar att ryska trupper lagt minor i bostäder och på kvarlevor och döda kroppar innan de gav sig av, vilket även ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj varnat för.

– De minerar hela området. De minerar hem, utrustning och till och med döda kroppar. Det finns många snubbeltrådar och många andra faror, säger han i ett tal till nationen på lördagen.

Bilder och filmer från AP visar totalförstörda hus och sönderbombade kvarter som nu ligger i ruiner. En vit personbil är kraftigt demolerad och till synes överkörd.

Totalförstörda hus och sönderbombade kvarter som nu ligger i ruiner i Butja.
Totalförstörda hus och sönderbombade kvarter som nu ligger i ruiner i Butja.

– Han var en invånare som jobbade med landskapsarkitektur. En fredlig och ärlig person. En smart man som älskade att arbeta. Och de, helt skamlöst, krossade honom till döds med en rysk stridsvagn, säger en boende i intervju med AP.

Enligt borgmästaren har hela familjer dödats. Hur många civila som dött är ännu inte bekräftat. Flera ska ha försökt korsa en flod för att ta sig till ukrainskt kontrollerade områden.

”Många av offren hade vita bandage på sig för att visa att de var obeväpnade”, säger borgmästaren.

Mykhailo Podoliak, president Zelenskyjs rådgivare, rasar över hur civila drabbats av striderna.

”Dessa människor var inte militärer. De hade inga vapen. De utgjorde inget hot. Hur många fler sådana här fler fall händer just nu i de ockuperade områdena?”, skriver han på Twitter.

Publisert:

LÄS VIDARE