Rysslands invasion av Ukraina

Svensk polis startar nationell insats efter Ukrainakrisen: ”Minska sårbarheten”

Ordern: Tanka alla polisbilar

Av: 

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Polisen i Sverige agerar efter det spända läget mellan Ukraina och Ryssland.

En nationell särskild händelse är inledd, och poliser uppmanas fulltanka sina bilar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vårt fokus är att följa händelseutvecklingen, säger Nadia Jaber på nationellt mediecenter.

Säkerhetsläget trappades upp ytterligare efter Rysslands president Vladimir Putins uttalande om att erkänna utbrytarregionerna i Ukraina.

Omvärlden reagerade med sanktioner.

Aftonbladet kan nu berätta att polisen i Sverige valt att gå upp i stabsläge och starta en nationell särskild händelse som gäller för hela landet.

Nadia Jaber, presstalesperson på polisens nationella mediecenter, bekräftar att man ”organiserat i en särskild händelse med anledning av situationen i Ukraina.”

– Vårt fokus är att följa händelseutvecklingen och skapa en enhetlig lägesbild, för att se om situationen på något sätt kan påverka vårt uppdrag, säger hon.

Enligt uppgifter till Aftonbladet uppmanas nu poliser att fulltanka sina bilar.

”Göra polisen mer robust”

Beslutet, som är fattat av nationella operativa avdelningen (Noa), innebär bland annat att polisen kan kalla in extra resurser eller ha de i beredskap, och använda sig av specialistfunktioner.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det, som ett led i rustningen, gått ut uppmaningar i regioner om att börja fulltanka alla polisbilar och andra tjänstefordon med drivmedel.

Som anledning har det uppgetts att det är en del av att ”minska sårbarheten”. Beslutet är taget med omedelbar verkan och gäller tills vidare, enligt Aftonbladets källor.

Nadia Jaber bekräftar inte att uppmaningen skickats ut utan hänvisar till enskilda polisregioner.

– Det har inte fattats något nationellt beslut om tankning. Polisen arbetar kontinuerligt i sin linjeverksamhet med sin beredskap- och kontinuitetsplanering. Inom ramen för det arbetet tas hänsyn till allt i från mat och vatten till dagishämtning och drivmedel i våra fordon, som ska bidra till att göra Polismyndigheten mer robust.

Militärfordon syns rulla efter president Putins besked om att erkänna de separatistkontrollerade områdena Donetsk och Luhansk.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Polismyndigheten

Ukraina

Ryssland

Noa, Nationella operativa avdelningen