Professor om oljebränningen: De gör det för att tjäna pengar

Karlshamnsverket bränner tiotusentals liter olja i timmen och förklarar det med brist på kärnkraft.

KTH-professorn Lennart Söder sågar argumentet och tycker debatten har passerat orimlighetens gräns.

– De kör verket för att de tjänar pengar på det. Sitt inte och gnäll på någon annan, säger han.

Karlshamnsverket har fram till nyligen eldat olja från morgon till kväll trots varmt väder.

Ägaren till verket, Uniper, säger att grundorsaken är brist på elproduktion i södra Sverige. Hade fler kärnkraftsreaktorer varit i drift hade oljebränningen inte behövts.

Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, tycker att argumentet är dåligt. Uniper är även delägare i kärnkraftverken Ringhals och Oskarshamn.

– Det är höga elpriser just nu, så ägarna har full möjlighet att köra sina kärnkraftverk. Finns det inga kärnkraftverk, så är det fullt tillåtet att bygga nya. Det finns ingen regering eller minister som hindrar dem. Kraftverksägare kör sina kraftverk för att de tjänar pengar på det, säger han.

Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm
Lennart Söder, professor i elektriska energisystem vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm

Exporterade mycket av elen

Han pekar också på att Sverige exporterade mycket el just under de veckor som Karlshamnsverket var igång, något som går att läsa på den nordiska elbörsens nätsida.

Lennart Söder är också kritisk till Moderaternas invändningar. Partiet anser att det är regeringens misslyckade politik som gör att Karlshamnsverket eldat för fullt.

– Jag är oerhört undrande över att M och KD hela tiden säger att det är regeringens fel och att man borde stödja kärnkraftverken. Vad menar de i praktiken? Ska staten subventionera ny kärnkraft? Har de med det i sina budgetar? Hur mycket statsmedel är de beredda att lägga på detta? Om de inte menar detta, vad menar de att staten ska göra? Och när får det effekt i praktiken?

Kritik mot Moderaternas politik

Söder tillägger att man idag får mer el till lägre kostnad från vindkraft.

– Man vinner möjligen vissa röster på det här och så slipper man ta klimatfrågan, eftersom deras kontinuerliga svar är ”stöd kärnkraften”. Men att de tycker en massa saker ändrar ju ingenting.

Är du skeptisk till kärnkraft av ideologiska skäl?

– Nej. Men jag tycker diskussionen är märklig just nu. Jag har svårt att se varför inte ett fungerande system som bygger på förnybara kraftslag skulle vara bättre än ett system med större mängd kärnkraft.

Oljeverket i Karlshamn.
Oljeverket i Karlshamn.

Vill inte ställa upp på intervju

Aftonbladet har sökt Karlshamnsverkets ägare Uniper samt skickat frågor med Lennart Söders invändningar. Men företaget vill inte ställa upp på intervju.

”Karlshamnsverket är nu i revision och jag har inte mer att tillägga” skriver presschef Torbjörn Larsson i ett sms.

Moderaterna svarar att de inte vill införa statlig subvention. Däremot vill de att politiken tydligt visar att Sverige ska satsa på kärnkraft i framtiden.

– Vi vill ha ett tydligt mål om 100 procent fossilfritt istället för 100 procent förnybar. Vi vill att planerbara kraftslag, som levererar el på alla dygnets timmar, ska få betalt för den effekt de ger systemet. Vi vill också att det ska byggas en forskningsreaktor för nästa generations kärnkraft, säger Jessica Rosencrantz, talesperson i miljö- och klimatfrågor.

Jessica Rosencrantz, Moderaternas talesperson i miljö- och klimatfrågor.
Jessica Rosencrantz, Moderaternas talesperson i miljö- och klimatfrågor.

Politiken måste vara tydlig

Ägarna tycker det är för dyrt med kärnkraft, varför skulle er politik få dem att tänka om?

– Vi vet att Uniper tittar på nästa generations kärnkraft, så det finns ett intresse. Men politiken måste vara tydlig för att kunna göra det möjligt.

Ser du ingen risk att det blir dyrare för konsumenterna. Enligt experter är det dyrare med kärnkraftverk än till exempel vindkraft?

– Vi tror på ett energisystem där vindkraft, vattenkraft och kärnkraft behövs. Det handlar inte att sätta det ena före det andra. Men det är uppenbart att vi behöver ett kraftslag som levererar alla dygnets timmar.

Publisert:

LÄS VIDARE