Regeringen ska utreda statliga mottagningscenter

Av:  Niklas Svahn/TT

Miljöpartiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.
Miljöpartiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.

Mottagningscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion. Det är ett förslag som regeringen tänker gå vidare med.

– Men vi behöver utreda hur det här ska se ut, poängterar Miljöpartiets Märta Stenevi.

Statsminister Stefan Löfven (S) läste upp sin sista regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen. Där pekade han ut riktningen som regeringen tänker ta med ett år kvar till valet.

En nyhet i regeringsförklaringen var att S-MP-regeringen ska utreda möjligheten att införa statliga mottagningscenter för asylsökande.

Där ska asylsökande kunna delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige.

– Det som är viktigt för oss är att man snabbt får möjlighet att lära sig språket från dag ett, att man har en möjlighet att få en väg in i samhället och etablera sig, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, tillika språkrör för Miljöpartiet.

– Mottagningscenter, skulle kunna vara ett sätt, men vi behöver utreda hur det här ska se ut.

SD: Vårt förslag

Enligt Stenevi har väntetiderna för asylsökande varit alldeles för långa under många år. Människor sitter passiva och lär sig inte språket ordentligt och kan sedan inte rota sig i samhället.

– Om vi kan korta tiderna så att man får ett besked om man får eller inte får stanna, då har man också helt andra möjligheter att snabbt komma i arbete och etablera sig i Sverige. De här mottagningscentren syftar till att man ska samla myndigheter och därmed kunna korta processen till ett beslut, säger Märta Stenevi.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är positiv till mottagningscenter.

– Det är en något som vi har föreslagit sedan lång tid tillbaka, det är ett rimligt förslag. Sedan vad det innebär i praktiken återstår att se.

”Släpar benen efter sig”

Enligt Åkesson handlar det om att ha bättre kontroll på människor som söker asyl i Sverige.

– I den mån vi ska ta emot asylsökande i Sverige, jag menar att vi ska inte göra det alls tills vidare, Sverige är fullt, så är det rimligt att man tas emot ordnat i något form av organiserat center innan man slussas ut i samhället.

Även Kristdemokraterna har föreslagit mottagningscenter tidigare.

– Det är ett förslag som vi har drivit i sex års tid, och det är symtomatiskt att socialdemokraterna släpar benen efter sig på det här sättet och nu ska utreda den här frågan, säger partiledaren Ebba Busch.

Publisert: