Varningsflagg för brister i skoterutbildningar

Av:  TT

Många utbildningar i att ta förarbevis för snöskoter har brister. Arkivbild.
Många utbildningar i att ta förarbevis för snöskoter har brister. Arkivbild.

Varningsflaggor lyfts nu för oseriösa förarbevisutbildningar för snöskoter. Inför sportlovet uppmanar Transportstyrelsen hugade spekulanter att läsa in sig och tänka sig för.

Myndighetens kontroller visar på återkommande brister i utbildningarna. Inte minst går elever ofta miste om viktiga praktiska delar som terrängkörning, vilket ska ingå, skriver Transportstyrelsen.

De som tänker ta förarbevis uppmanas att ta reda på vad utbildningen erbjuder och sedan jämföra mellan olika utbildare.

”Välj inte den billigaste utbildningen utan den som är så bra som möjligt. Det är alltid bra att jämföra utbildare och se vad man får för pengarna, och att utbildningen innehåller det man ska kunna, enligt kraven”, säger Gunnar Holgersson, sektionschef på Transportstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.

Vid praktiska delar av utbildningen får det vara högst fyra elever per lärare, men ett av problemen är att det ofta är fler elever i gruppen.

”Det är för många elever per lärare, vilket gör att läraren inte hinner med att hålla koll på dem. Läraren hinner heller inte med att stötta och hjälpa”, säger Holgersson.

Andra brister är att eleverna fått göra slutprov innan utbildningen var avslutad, att utbildningstiden varit för kort och att lärare inte uppfyllt kraven.

Publisert: