Avlägsen önation drabbad av covidsmitta

Av:  TT-AP

Kiribati och flera andra önationer i Stilla havet hör till de sista platserna på jorden som har lyckats undvika coronaviruset. Men stängda gränser och andra åtgärder verkar inte skydda mot den smittsamma omikronvarianten.

När coronaviruset spreds runt om i världen stängde den avlägsna önationen Kiribati sina gränser, vilket höll smittan borta i två år.

Men när Stilla havsnationen började öppna upp igen den här månaden, genom att låta mormonsamfundet Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga chartra ett plan och flyga hem 54 medborgare var det kört.

Tarawa-atollen i önationen Kiribati där även huvudstaden ligger. Coronaviruset har nu spridit sig i den avlägsna Stilla havsnationen. Arkivbild
Tarawa-atollen i önationen Kiribati där även huvudstaden ligger. Coronaviruset har nu spridit sig i den avlägsna Stilla havsnationen. Arkivbild

Många ombord på planet var missionärer som hade lämnat landet före nedstängningen för att sprida sin tro.

För att passagerarna skulle få flyga till Kiribati krävdes att de var vaccinerade mot covid-19. De covidtestades också tre gånger på närliggande Fiji. Dessutom sattes de i karantän när de kom fram till Kiribati och testades på nytt.

Men det räckte inte. Över hälften av passagerarna visade sig ändå bära på viruset som snabbt spred sig i den lilla önationen med drygt 110 000 invånare. Myndigheterna utfärdade katastroftillstånd men de 36 smittade från planet har snabbt ökat till 181 covidfall.

Publisert:

LÄS VIDARE