Forsmark

Drönarjakt i Stockholm och till havs: ”Flera observationer”

Av: 

Emil Salmaso

Hans Österman

NYHETER

Ännu en drönare flög vid Forsmarks kärnkraftverk under måndagen.

Samtidigt har polisen och försvaret undersökt flera larm i Stockholmsområdet.

Dessutom spanar polisen och kustbevakningen i skärgården och enligt uppgift till Aftonbladet utreder polisen om drönare kan komma från havet.

Flera drönare sågs runt om i Stockholm på måndagskvällen. Polisen sökte efter dem med helikopter.

– Privatpersoner har gjort olika observationer. Vi har själva gjort ett flertal observationer av drönare. Det rör sig om flera olika platser i Storstockholm, säger Daniel Wikdahl på polisens regionledningscentral.

Enligt Expressen observerades en ”avancerad drönare” vid Drottningholms slott under kvällen. Flera poliser blev själva ögonvittnen, uppger tidningen.

Tidigare under dagen sågs en drönare även vid Forsmarks kärnkraftverk – igen.

– Vi är på plats med anledning av att vi fått in uppgifter om vad som skulle kunna vara drönarflygningar i anslutning till kärnkraftverket där, sa Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Polisen bekräftade senare att det var en drönare som flugit vid kärnkraftverket.

Observerar och samlar information

Stockholmspolisen utreder drönarflygningarna som brott mot luftfartslagen. I jakten samarbetar polisen med flera andra myndigheter, bland annat Försvarsmakten.

– Vi ägnar oss åt att observera dem och samlar in information. Vad vi gör utöver det är sekretessbelagt, säger Daniel Wikdahl.

Drönarjakten pågick under måndagen även till havs, enligt uppgift till Aftonbladet. Polisen och kustbevakningen spanade i Stockholms skärgård.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen om drönare som kan landa vertikalt kan ha flugit in från båtar till havs.

Gustav Rhedin, befäl vid Kustbevakningens ledningscentral, bekräftar att myndigheten har ”ökad vaksamhet”.

– Det är normal patrullering och vi håller ögonen öppna. Vi är inte inblandade i något utöver det. Det är polisen och Försvarsmakten som är involverade, säger han.

En av Kustbevakningens båtar sågs under måndagskvällen väster om Sandön vid 22-tiden. Då stängde besättningen av transpondern.

– Det gör vi ganska ofta. Ibland vill vi visa var vi är och ibland inte, säger Gustav Rhedin.

Drönare över svenska kärnkraftverk

För några dagar sedan flög stora drönare över kärnkraftverken Oskarshamn och Ringhals. Andra drönare sågs över centrala Stockholm och över flygplatser i Luleå och Kiruna.

Det utreds nu av Säpo som också tagit över måndagens observation vid Forsmark.

På måndagen avslöjade Aftonbladet att drönaren som snurrade över regeringskvarteren och slottet var en svartmålad, militär vingdrönare. Allt finns på film.

– Det här är inte frågan om någon liten propellerdrönare, utan en stor vingdrönare med minst ett två meter i vingbredd, säger en källa med insyn.

Det var en vakt som slog larm om drönaren över Forsmark i fredags. Det blåste kraftigt och drönaren ska ha varit rätt stor och stått emot vinden.

Försvarsmakten vill ta ner drönare

Enligt Försvarsmakten är det bara polisen och Säpo som utreder flygningarna.

Men problemet med drönare har ökat, enligt presskommunikatören Jonas Olsson.

– Det har vi sett under ett tag. När vi är iväg och övar, flyttar enheter, övar med våra fartyg eller våra markförband uppträder ibland drönare i samband med det här. Därför håller vi också på att kolla på en förmåga hur vi kan ta ner de här på olika sätt, säger han.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Forsmark

LÄS VIDARE

Polisen: Drönare flög över kärnkraftverk

ÄMNEN I ARTIKELN

Forsmark

Drönare

Forsmarks kärnkraftverk

Oskarshamn

Kiruna