Ferm ber KU granska Ernkrans för avräkning

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-06-10

Maria Ferm (MP) vill att KU granskar regeringens agerande när det gäller de stora avräkningarna som beordrats i biståndet för att betala för flyktingmottagande i Sverige. Arkivbild

Miljöpartiet begär att KU ska granska biståndsminister Matilda Ernkrans (S) och regeringens kraftiga miljardavräkningar på biståndet.

De strider mot praxis, anser MP.

– De går emot praxis och Migrationsverkets prognoser, hävdar MP.s utrikespolitiska talesperson Maria Ferm.

Den 18 april, dagen före det att regeringen presenterade vårändringsbudgeten, kom biståndsminister Matilda Ernkrans med ett kärvt besked. Regeringen begränsade, satte ett tak, på hur mycket av årets bistånd som får användas.

Fjärdedel kapades

Det innebar 9.2 miljarder lägre anslag att använda, där Sida fick order om att hålla inne 6,9 miljarder av sin budget på 27,7 miljarder. För Sida betydde det att budgeten krympte med 25 procent över en natt.

Skälet för avräkningarna, som de kallas, var att pengarna kunde behövas för att betala mottagandet av flyktingar från Ukraina i Sverige. Regeringen baserade sina beräkningar på att Migrationsverket då räknade med 76 000 ukrainare till Sverige före halvårsskiftet. Sedan dess har en ny prognos kommit och antaganden justerats ned ytterligare till kanske 50 000 personer för hela året.

Regeringen gör fel i att inte backa om avräkningarna mer än vad som gjordes häromdagen, enligt Ferm.

Då friades 1,3 miljarder av de 6,9 miljarder som Sida i april fick order att inte använda. Matilda Ernkrans sade också att fler lättnader kan komma i budgeten i höst.

Vara långsiktigt

Maria Ferm framhåller att utrikesutskottet i ett yttrande om vårändringsbudgeten i riksdagen har påpekat för regeringen att biståndet bör vara långsiktigt.

”Utskottet förutsätter att regeringen överväger olika möjligheter att hantera avräkningar så att snabba och drastiska neddragningar av redan planerat bistånd kan undvikas framöver.” skriver utskottet.

Följ ämnen i artikeln