Jimmie Åkesson bjuder in LO-basen om pensioner

LO:s ordförande Susanna Gideonsson öppnar för att höja pensionerna med stöd av Sverigedemokraterna.

Nu bjuder Jimmie Åkesson in Gideonsson till möte.

”Förhoppningsvis delar vi viljeinriktning i synen på pensionerna.” skriver SD-ledaren i ett brev.

Men LO-basen tackar blixtsnabbt nej till ett sådant möte.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson uttalade sig nyligen i en intervju i DN om att Socialdemokraterna bör söka stöd i riksdagen för att höja pensionerna.

För att få igenom en höjning tycker hon att S kan ta stöd av SD. Hon uttrycker också ett missnöje med hur pensionsgruppen, som består av alla riksdagspartier utom SD och V, har skött sitt arbete.

– Om S har ett förslag om att höja pensionerna och skulle få majoritet för det i riksdagen genom att SD röstar för det förslaget – vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss. Det handlar om att försöka hitta en politisk väg framåt, sa hon i intervjun.

LO-basen Susanna Gideonsson.
LO-basen Susanna Gideonsson.

”Konstruktiv inställning”

Jimmie Åkesson har nu bjudit in Gideonsson till möte.

I inbjudningsbrevet som har skickats till LO och som Aftonbladet har tagit del av skriver SD-ledaren.

”Jag tycker mig kunna skönja en konstruktiv inställning i det som jag gärna följer upp. Du och jag tillhör olika partier, med förslag på området som till viss del skiljer sig åt, inte minst vad gäller hur de utformas tekniskt. Men förhoppningsvis delar vi viljeinriktning i synen på pensionerna. Vi bör således kunna lägga prestige och andra meningsskiljaktigheter åt sidan för denna viktiga fråga.”

Hoppas på intressant första möte

I brevet skriver Jimmie Åkesson att SD:s förslag skulle höja pensionerna med cirka 1 000 kronor i månaden.

”Som ordförande för LO har du en central roll på svensk arbetsmarknad och opinionen visar tydligt att LO-medlemmarna domineras av sympatier för både S och SD. Därför kan jag se att ett första förutsättningslöst möte mellan oss i pensionsfrågan skulle kunna resultera i goda konstruktiva samtal.” skriver Jimmie Åkesson.

Avvisar blixtsnabbt SD-ledarens inbjudan

Susanna Gideonsson avböjer intervju. Hennes pressekreterare Jens Lundberg skriver i ett sms att Gideonsson inte har något intresse av att träffa Jimmie Åkesson.

”Pensionsfrågan handlar inte om politiskt spel som vissa tolkat våra krav. Susanna Gideonsson var tydlig med att Socialdemokraterna måste gå fram med ett förslag i riksdagen, oavsett vem som stödjer det. LO vill att pensionärer med dåliga villkor och blivande pensionärer ska få fler kronor i plånboken.

Idag är det många som inte orkar jobba till pensionsåldern. Arbetslivet måste bli mer hållbart. Vi accepterar inte att pensionsåldern höjs förrän vi får rejäla förbättringar av vanligt folks arbetsmiljö och trygghet på jobbet.” skriver han.

Åkesson är besviken på beskedet och säger i en kommentar till Aftonbladet.

– LO:s medlemmar förtjänar bättre. Ena stunden säger man sig vilja höja pensionerna med vårt stöd, för att i nästa stund slänga igen dörren. Det inger inget vidare förtroende för deras prat om höjda pensioner. Snarare liknar det sedvanligt Socialdemokratiskt hyckleri.

Publisert: