Drev pirat-tv i Skåne - krävs på miljoner

Av:  TT

En man från Bromölla åtalas för att ha drivit en pirat-tv-tjänst med drygt 4 000 betalande kunder. Arkivbild.
En man från Bromölla åtalas för att ha drivit en pirat-tv-tjänst med drygt 4 000 betalande kunder. Arkivbild.

En man från Bromölla åtalas för upphovsrättsbrott misstänkt för att ha drivit en tjänst för pirat-tv, rapporterar SVT Skåne. Dessutom krävs på han mångmiljonbelopp i skadestånd.

När polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad beslagtog man bland annat hårddiskar och omkring 94 000 i kontanter som hittades i ett kuvert.

Av förundersökningen framgår det att runt 4 000 personer betalat för att använda sig av tjänsten och därigenom fått tillgång till hundratals filmer och tv-serier. Betalningarna har skett i form av bitcoin, totalt rör det sig om intäkter på cirka 1,5 miljoner kronor. Polisen har dock bara kunnat säkra drygt 400 000 kronor eftersom mannen inte har velat uppge pin-koden till den kyptoplånbok där ytterligare pengar tros finnas.

Den åtalade har i förhör nekat till brott och uppgett att det i själva verket är personer som är högre upp i hierarkin som tjänar pengar på upplägget.

De företag som är målsägare i ärendet, bland dem SF och och Disney, kräver att mannen ska betala skadestånd på 13,5 miljoner kronor vid en fällande dom

Publisert: