Tusentals demonstrerar mot coronarestriktioner i Amsterdam

Publicerad 2022-01-02

Tusentals har samlats för att protestera mot coronarestriktionerna i Amsterdam.

Men demonstrationerna har urartat och borgmästaren har utfärdat ett undantagstillstånd.

Bilder från videon visar hur kravallpoliser motar bort deltagare på vägarna och ett fåtal personer har gripits.

Amsterdam hade ställt krav för att tillåta söndagens protest. Max 3 500 deltagare, 1,5 meters avstånd mellan deltagarna, en stillastående manifestation i stället för en gående marsch.

När arrangörerna vägrade gå med på dessa villkor fanns enligt borgmästare Femke Halsema inget annat val än att förbjuda demonstrationen.

– Rätten att demonstrera är viktig i Amsterdam och därför har vi gjort alla ansträngningar för att tillmötesgå organisationen, säger hon enligt tidningen Het Parool.

Paraplyorganisationen bakom protesten har ”meddelat att den vill söka konfrontation och bryta mot reglerna”, skriver staden i ett pressmeddelande som citeras av Het Parool. Det finns enligt pressmeddelandet ”starka indikationer på att personer och grupper vill störa ordningen och använda våld”.

Demonstranter och polis drabbar samman under demonstrationerna.

Utlyser undantagstillstånd

När klockan slog 13 hade tusentals demonstranter samlats på torget Museumplein i Amsterdam för att protestera. Enligt Het Parool var stämningen rastlös och demonstranterna jublade medan polisen uppmanade dem att lämna torget.

Polisen Borgmästare Femke Halsema har utlyst ett undantagstillstånd för området runt Museumplein i Amsterdam, vilket innebär att det är förbjudet att gå in på området. Polisen har också upprättat en visitationszon runt Museumplein fram till klockan 23 i kväll, vilket tillåter polisen att visitera personer utan misstanke om brott.

Folkmassan har under eftermiddagen rört sig vidare genom staden och tusentals personer har anslutit till demonstrationen. Bilder och videor visar hur demonstranter och kravallpolis drabbar samman på gatorna, samtidigt som personer iklädda vita dräkter håller i skyltar där texter ”Vi är inte en diktatur” och ”Stop world control” bland annat står skrivna.

Flera våldsamma covidprotester

Bakom söndagens protest står Saamen voor Nederland – Tillsammans för Nederländerna – som enligt egen utsago samlar 70 olika grupper som är kritiska till nedstängningar och andra restriktioner. Att demonstrationen förbjudits är enligt paraplyorganisationen ett bevis på att den nederländska demokratin är hotad.

– Det är skandalöst att demonstrationen inte tillåts. Vi får inte demonstrera men Black Lives Matter och klimatrörelsen fick, säger Michel Reijinga från paraplyorganisationens arrangörsgrupp.

En lång rad covidprotester i Nederländerna har blivit våldsamma. Den 20 november 2021 skottskadades flera personer när polisen öppnade eld i samband med ett upplopp i Rotterdam.

En demonstrant iklädd fängelsekläder inför dagens protester.

Polisen planerar strejk

För att garantera ordningen under söndagen hade Amsterdampolisens kravallstyrka kallats in. Polisfacket har tidigare varslat om att stadens kravallstyrka skulle tas ut i strejk just under de tre timmar som demonstrationen förväntades pågå, men strejken avslutades redan klockan 11.

Till public service-kanalen NPO Radio säger polisfackets ordföranden Gerrit van de Kamp att tillfället var valt för att sätta press på politiker som länge ignorerat polisfackets larm om underbemanning och dåliga arbetsvillkor.

– Vi gör inte det här för att få uppmärksamhet, vi gör det här för att få resultat, säger han.

– Som nästa åtgärd kommer vi bara gå ut på gatorna om den allmänna ordningen verkligen är hotad, säger han också.

ANNONS