SD-politiker sitter i kommunfullmäktige och fängelse – samtidigt

Uppdaterad 2021-12-09 | Publicerad 2021-12-08

Mannen har dömts till drygt två års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Trots att han just nu avtjänar sitt straff så har han också valts in i kommunfullmäktige för SD i en kommun i Gävleborg.

Partiet vill nu att han lämnar sin stol – men de får inte tag i honom.

– Vi har skickat brev till honom i fängelset och bett honom avsäga sig posten, säger distriktets ordförande Roger Hedlund. (SD).

Sverigedemokraterna vill att den fängelsedömde mannen lämnar sin stol i kommunfullmäktige.
Sverigedemokraterna vill att den fängelsedömde mannen lämnar sin stol i kommunfullmäktige.

Förra året dömdes mannen till fängelse i två år och tio månader. En dom som sedan höjdes i hovrätten till tre år och tio månader. Han hade gjort sig skyldig till två fall av våldtäkt mot barn, sju fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av att ha tagit kontakt med barn för att träffa denne i sexuellt syfte.

Han ska ha kommit i kontakt med barnen via sociala medier och flickorna som blivit utsatta var mellan 12 och 14 år gamla.

I september fick mannen en plats som ersättare för Sverigedemokraterna i fullmäktige i en kommun i Gävleborg.

Han har förtroendeposten samtidigt som han sitter i fängelse.

”Har skickat brev”

Distriktsordförande för SD i Gävleborg, Roger Hedlund, bekräftar att 22-åringen som har valts in på posten fortfarande avtjänar sitt straff och för tillfället sitter i fängelse.

Roger Hedlund förklarar att det är på grund av hur lagarna ser ut som han kan sitta i fängelse och i kommunen samtidigt.

– Det fungerar som så att när någon väljer att lämna sin post, väljs nästa person på valsedeln in, säger Roger Hedlund.

– Man kan inte ta bort honom, står man på valsedeln kommer man in om den framför en väljer att sluta. Partiet kan inte avsäga honom hans plats i förväg utan han måste bli invald och sedan självmant avsäga sig platsen, säger Roger Hedlund.

– Vi har skickat brev till honom i fängelset och har bett honom avsäga sig posten, säger Roger Hedlund.

Svarar inte

Enligt Roger Hedlund har man inte fått något svar.

– Vi har inte haft någon mer kontakt än att vi har skickat brev och bett honom avsäga sig sin post. Det blir en väldigt speciell situation. Ingen man är van att hantera. Vi hoppas att det når fram, säger Roger Hedlund.

Om man fortsatt inte får någon respons från mannen kan kommunfullmäktige tvingas att entlediga honom.

Inte aktuell för uppdrag

Personen stod relativt långt ner på valsedeln för Sverigedemokraterna i kommunen inför förra valet. Då flera personer valt att lämna sina uppdrag har han allt eftersom flyttats upp.

Enligt Roger Hedlund (SD) har han inte varit särskilt aktiv i politiken.

– Jag har inte själv träffat honom. Men som jag förstår det har han aldrig varit aktiv på något vis. För oss har han inte varit någon företrädare. Det är ingen som varit aktuell för förtroendeuppdrag, säger Roger Hedlund.

Om ungefär ett och ett halvt år har personen i fråga avtjänat sitt straff. Skulle han då vilja fortsätta att engagera sig i SD hade han inte fått det, menar Roger Hedlund.

– Nej, det är absolut inte en person som kan sitta på förtroendeuppdrag för oss.

LÄS VIDARE