Här säljs de mest exklusiva lyxvåningarna i största hemlighet

Niklas Berntzon på ESNY: Kontakter och rykte är allt

Stockholms flådigaste bostäder får du aldrig se på Hemnet.

Långt borta från den öppna marknaden pågår ett intrikat spel där vissa är beredda att betala nästan hur mycket som helst för rätt objekt.

– Människor som befinner sig på den absoluta toppnivån blir ganska kräsna, säger mäklaren Niklas Berntzon.

Den bastanta porten är precis lika tung som den ser ut att vara. Innanför finns en hall med gulvitrandiga tapeter. De löper rakt över garderobsdörrarna till vänster och får dem att försvinna in i väggen. Mittemot står en flätad korg fylld med innetofflor som skvallrar om att parkettgolven nog blir kalla när det biter i kinderna utomhus. Även de största och mest påkostade våningarna kan vara dragiga.

Men det är inget som mäklaren Niklas Berntzon fäster någon vikt vid. Han har breda axlar och pigg blick där han står i salongen och berättar om lägenhetens särdrag.

– Jag skulle säga att det som gör att den här bostaden sticker ut är de stora sociala ytorna, säger han.

– Här finns mycket goda möjligheter att ha bjudningar och andra tillställningar. Intill matsalen finns ett gästrum med egen toalett om man kanske har internationella besökare som stannar lite längre.

En kort andningspaus.

– Men detta gör också att bostaden inte är för alla. En barnfamilj vill sannolikt ha fler sovrum, till exempel.

”Det var en välkänd bloggare som var här och tittade”, berättar mäklaren Niklas Berntzon.
”Det var en välkänd bloggare som var här och tittade”, berättar mäklaren Niklas Berntzon.
Det mesta kring jättelägenheten omgärdas av ett noggrant hemlighetsmakeri.
Det mesta kring jättelägenheten omgärdas av ett noggrant hemlighetsmakeri.

Klädkammare stor som en etta

Våningen, som ligger nära Strandvägen, är en sjurummare på 244 kvadrat. Den har två balkonger och lika många entréer. Den inre av dem leder till en klädkammare som ser ut att kunna inhysa en hel etta med kokvrå.

– Det var en välkänd bloggare som var här och tittade. Hon tilltalades av möjligheten att kunna skärma av garderobsrummet och göra det till en mottagningsplats för kläder och annat.

– Hon får så mycket gåvor att hon inte har någon möjlighet att vara hemma och ta emot allt.

Men det blev ingen affär.

– Nej, då hade ni inte varit här, säger Niklas Berntzon torrt.

Det mesta kring jättelägenheten omgärdas av ett noggrant hemlighetsmakeri. Vi får inte veta vem bloggaren med alla gratisgrejer är. Vi får heller inte någon närmare information om säljaren förutom att det rör sig om en affärsman som vistas mycket utomlands.

Våningen är en sjurummare. Den har två balkonger och lika många entréer.
Våningen är en sjurummare. Den har två balkonger och lika många entréer.

Ser fördelar med hemlig affär

Om Niklas Berntzon får som han vill så kommer hela processen att fortlöpa i närmast total diskretion.

– Planen är att genomföra en underhandsförsäljning, alltså utan att gå ut på den öppna marknaden.

– För den här typen av objekt är det oftast det effektivaste sättet att hitta rätt köpare.

En hemlig affär kan föra med sig flera fördelar. Säljaren slipper uppmärksamheten som en bostadsannons kan leda till, mäklaren behöver inte lägga tid på oseriösa spekulanter och köparen undviker en budgivning där priset riskerar att dra iväg.

Men det där sista kan också ha motsatt verkan.

– Marknaden är både barmhärtig och obarmhärtig. När den som lagt det näst högsta budet stannar så är ju saken klar. Då får säljaren aldrig veta hur högt köparen hade kunnat tänka sig att gå.

Berntzon vill inte uppge exakt hur mycket han drar in på affärerna.
Berntzon vill inte uppge exakt hur mycket han drar in på affärerna.

I den krets av mycket förmögna människor som jagar de mest exklusiva våningarna är det dock sällan prislappen som fäller avgörandet.

– Om läget är perfekt och bostaden har de attribut som efterfrågas så finns det gott om människor som kan betala nästan hur mycket som helst, säger Niklas Berntzon.

– Min uppgift är att hitta en köpare som kan tänka sig att betala det pris som satts. I de sammanhangen är mitt kontaktnät och mitt personliga varumärke helt avgörande.

Lägenhetens badrum.
Lägenhetens badrum.

Sålde en lägenhet för 93 miljoner

På senare tid har snittpriserna i centrala Stockholm tickat stadigt uppåt. Utvecklingen för lyxvåningarna på Östermalm har följt samma mönster. Den som vill göra de 244 kvadratmetrarna med de kamouflerade hallgarderoberna till sina får hosta upp 57 miljoner kronor.

Men det är en bra bit kvar till Niklas Berntzons toppnotering för året. I mars sålde han en bjässe på 510 kvadrat för svindlande 93 miljoner kronor.

– Det var rekord då, men jag vet inte om det har stått sig sedan dess. Det finns många bra mäklare där ute och priserna på de största våningarna har skjutit i höjden rejält.

Den som vill göra de 244 kvadratmetrarna till sina får hosta upp 57 miljoner kronor.
Den som vill göra de 244 kvadratmetrarna till sina får hosta upp 57 miljoner kronor.

Berntzon vill inte uppge exakt hur mycket han drar in på affärerna, men han säger att ett normalt mäklararvode ligger på 1–2 procent av köpeskillingen. För 510-kvadrataren innebär det en utbetalning på över 1,8 miljoner – lågt räknat.

– Det är klart att det är en stor summa. Men den ska delas med mina kollegor och företaget. Dessutom är det ju så att jag inte får en krona om jag misslyckas med en försäljning.

Är det viktigt för dig personligen att dra in mycket pengar?

– Både och. Det är klart att jag vill tjäna tillräckligt för kunna bo bra och resa iväg med familjen ibland. Om jag tjänade mer skulle vi kanske kunna välja bättre hotell, men vi skulle ändå inte ha tid att resa mer.

– Om jag fick ett guldkantat erbjudande om att sälja min del i firman så vete fasen om jag skulle ta det. Jag tycker att det är skitkul att sälja bostäder.

På senare tid har snittpriserna i centrala Stockholm tickat stadigt uppåt. Utvecklingen för lyxvåningarna på Östermalm har följt samma mönster.
På senare tid har snittpriserna i centrala Stockholm tickat stadigt uppåt. Utvecklingen för lyxvåningarna på Östermalm har följt samma mönster.
Publisert:

LÄS VIDARE