Janssons förskräckelse: ”Finns i princip ingenting”

Allt fler handlare larmar om brist på ansjovis.

Svenskar riskerar att tvingas fira jul utan den viktiga komponenten i Janssons frestelse.

– Man kanske får tänka om lite i jul, för att hitta riktig ansjovis så krävs det nog en gnutta tur, säger Alexander Freiholtz, delägare på Fiskhuset.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om risk för ansjovisbrist. Inom fiskevärlden har den förvärrade bristen blivit en riktig snackis.

– Det har varit väldigt stor brist, det är det alla pratar om, säger Julia, butiksbiträde, Fiskhuset.

Lurpassande kunder kastar sig över fisken

Under lördagen rapporterade Nerikes Allehanda att om att folk hamstrar ansjovis och att en del butiker inför maxtak på hur många burkar man får köpa.

Bristen är ett faktum även i anjovismeckat Bohuslän.

– Som jag har sett det hos våra leverantörer så finns det i princip ingenting. Vibbarna jag fått från tillverkarna är samma: det är helt slut, säger Alexander Freiholtz, delägare på Fiskhuset.

Fiskhuset tillhandahåller fisk till hungriga bohuslänningar på fem olika platser i Göteborgstrakten. När utbud och efterfrågan gått skilda vägar har kundernas beteende blivit allt mer desperat.

– Ibland kommer det in små partier men de försvinner snabbt. Det är nästan så man tror kunderna står och lurpassar, det försvinner på ett par sekunder, säger Alexander Freiholtz.

Fiskhuset skulle behöva hundratals kilo ansjovis för att stilla de lurpassande kundernas begär – men nu har de bara lyckats komma över 60.

– Man kanske får tänka om lite i jul, för att hitta riktig ansjovis så krävs det nog en gnutta tur, säger Alexander Freiholtz.

Julbordklassikern är en favorit bland många under jul.
Julbordklassikern är en favorit bland många under jul.
Alexander Freiholtz misstänker att kunderna lurpassar på hans ansjovis.
Alexander Freiholtz misstänker att kunderna lurpassar på hans ansjovis.

Forskare: Politiska beslut bakom julkrisen

Henrik Svedäng är forskare vid Östersjöcentrum och har under en längre tid kunna följa ansjovisutvecklingen. Enligt honom grundar sig problematiken i politiska beslut.

– Det har fiskats ut helt enkelt. Man har från politiskt håll gett efter för industrin, som vanligt, säger Henrik Svedäng, forskare vid Östersjöcentrum.

Den sill som läggs in som ansjovis kommer från de bohuslänska fjordarna och har enligt Henrik Svedäng överfiskats under flera år.

– Det är inte samma sill som finns i Östersjön eller i Skagerak, den är lite fetare och finare. Utfiskningen har pågått under lång tid, det här kommer inte som en blixt från klart himmel. Det har varit en stegvis utarmning som pågått under lång tid, säger Henrik Svedäng.

Ansjovisbristen fortsätter att förvärras.
Ansjovisbristen fortsätter att förvärras.

Alternativa trix kan rädda din Jansson

För den som inte har möjlighet att lurpassa i butik men ändå vill ha sin Janssons kan räddningen komma från grannlandet Danmark. Ibland sticker nämligen danska leverantörer till oss svenskar lite ansjovis.

–Jag har lyckats få tag på dansk ansjovis från en leverantör, men det var inte särskilt mycket, säger Alexander

Att krydda en sillfilé med ansjovis-smaker kan även det blir julräddningen enligt Alexander Freiholtz.

– Jag kan också slå ett slag för den ansjoviskryddade sillfilén. Jag älskar den och tycker inte det blir någon större skillnad när man gör Janssons. Det är sältan man vill åt och den finns i vanlig sill också, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN