Israels ilska mot Lavrov – jämförde Zelenskyj med Hitler

Publicerad 2022-05-02

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov jämför Hitler med Zelenskyj i en italiensk intervju.

Jämförelsen har väckt stor vrede i Israel.

”Den ynkligaste nivån av rasism mot judar är att anklaga judarna själva för antisemitism” säger landets utrikesminister Yair Lapid.

Ett centralt budskap i den ryska propagandan är att Ryssland kämpar för att befria Ukraina från nazismen. Att någon nazistisk regim inte finns i Ukraina spelar mindre roll för Putin.

På söndagen blev retoriken om möjligt än mer gränslös. I en italiensk intervju jämför Sergej Lavrov president Zelenskyj med Hitler.

PLUS: Lavrovs svar om Putins hälsa: ”Fråga de utländska ledarna”

– Zelenskyjs argument är: Hur kan det finnas nazism i Ukraina om han själv är jude? Jag kan missta mig, men Adolf Hitler hade också judiskt blod. Det har ingen som helst betydelse. Det kloka judiska folket säger att de mest nitiska antisemiterna i regel är judar, säger Lavrov enligt ryska utrikesdepartements engelska utskrift av intervjun.

Uttalandet har fått ilskan att koka i Israel.

”Judarna mördade inte sig själva”

I Jerusalem har den ryske ambassadören kallats upp till utrikesdepartementet med krav på ett klargörande. Utrikesminister Yair Lapid är skarp i sin kritik och säger till Haaretz att han förväntar sig en ursäkt.

– Uttalandena från Lavrov är både oförlåtliga och skandalösa, såväl som en katastrofal historisk feluppfattning. Judarna mördade inte sig själva under Förintelsen. Den ynkligaste nivån av rasism mot judar är att anklaga judarna själva för antisemitism, säger Lapid i ett officiellt uttalande.

Israel har stöttat Ukraina med hjälmar och skottsäkra västar i kriget mot Ryssland. Landet har samtidigt velat värna goda relationer med båda Ryssland och Ukraina. Bland annat har premiärminister Naftali Bennett försökt att agera medlare.

Yair Lapid.
Yair Lapid.

”Fullständig förvrängning av historien”

Reaktionerna har blivit starka även utanför politiken. Föreståndaren för Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem, Dani Dayan, kallar Lavrovs ord för ”absurda, vanvettiga, farliga och förkastliga” skriver ARD.

Dayan säger också att det är problematiskt att kalla ukrainarna för nazister.

– Det är en fullständig förvrängning av historien och en förolämpning mot offren för nationalsocialismen.

LÄS VIDARE