Så blir valborgsvädret: ”Medeltemperaturen under det normala”

Brukar du stå och frysa vid majbrasan?

Risken är stor även under årets valborgsmässoafton.

– Det kan vara skönt med en extra tröja så man slipper frysa och måste gå hem tidigare, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Efter att pandemin ställt in de stora valborgsfiranden de senaste åren är det dags igen. Tusentals väntas enligt tradition fira in våren i Lunds och Uppsalas parker.

– I Lund kan det vara ganska soligt, en del stackmoln under dagen men uppehållsväder. 13-14 grader, kanske 15 på eftermiddagen. Det kommer att blåsa lite under dagen men inte så fasligt blåsigt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

I Uppsala kommer det nog vara lite mer moln, men chans till en del solglimtar med temperatur kring 12–14 grader.

Spricker upp

I de inre delarna av Götaland kan ett paraply vara att föredra då det finns risk för regnskurar under dagen. I norra Norrland försöker man skaka av sig ett område med snöfall som passerar natten mot lördag.

– En del moln hänger kvar sen som en svans efter det här lågtrycket och det kommer att ligga över mellersta Norrland över dagen imorgon. Så där kan det nog vara ganska molnigt, och från de molnen kan det också komma lite regn eller snö, säger Therese Fougman.

Risken är stor att det blir kallt under årets valborgsmässoafton.
Risken är stor att det blir kallt under årets valborgsmässoafton.

Under kvällen spricker det upp i nästan hela landet och det väntas bli soligt på de allra flesta håll. Men temperaturerna sjunker.

– Temperaturen sjunker lite långsamt så vid 20 kan det nog vara 10-12 grader i Lund medan det Uppsala nog är 8-10. Längre norrut ser vi sjunkande temperaturer och längst i norr har det nog blivit minusgrader då, säger hon.

Kommer det vara blåsigt när brasan ska tändas?

– Det kommer vara rätt så blåsigt i södra Norrland på dagen imorgon. Då kan man kanske tänka: ”Jaha, ska det inte bli något nu för att det är så blåsigt?”. Men vinden kommer att avta under eftermiddagen eller kvällen och borde inte ställa till så stora bekymmer nånstans i landet, säger hon.

Låg medeltemperatur

Söndagen 1 maj ser ut att bli en repris av valborg. En del stackmoln som varvas med lite sol och temperaturer mellan 10 och 15 grader i Götaland och Svealand.

Under pandemin ställdes många valborgsfiranden in.
Under pandemin ställdes många valborgsfiranden in.

– Molnigheten över norra Norrland kommer nog öka under dagen. I fjällen ser det ut att kunna bli en del snöbyar och där ökar också vinden på 1 maj så det kan bli lite blåsigt framförallt i fjällkedjan, säger hon.

Är det ett normalt valborgsväder?

– Många kan nog skriva under på att man brukar stå där och frysa och tänkta varför tog jag inte den där extra tröjan. Att det är kyligt på valborg tillhör väl inte ovanligheterna, men dygnsmedeltemperaturen ligger under det normala i slutet på april, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE