Journalistmiddag åter med gliringar och skämt

Av:  Emma Gyllestad/TT

USA:s president Joe Biden skämtade med journalister.
USA:s president Joe Biden skämtade med journalister.

– Jag är glad över att vara här bland de enda amerikaner som har ännu sämre förtroendesiffror än vad jag har, sade USA:s president Joe Biden vid korrespondentmiddagen i Vita huset.

Det var första gången på sex år som en president närvarade vid evenemanget.

Efter ett pandemiuppehåll och dessförinnan bojkott av Bidens företrädare Donald Trump, var det åter dags för presidenten och USA:s journalistgrädda att samlas. Biden kommenterade att det var sex år sedan en president närvarade:

– Det har sin förklaring. Vi drabbades av en fruktansvärd smitta. Och det följdes av två år med covid, sade han.

Under den årliga middagen – som för första gången hölls 1921, 1924 var Calvin Coolidge förste president att närvara – utbyts jabbar mellan press och president. Värd för tillställningen var komikern Trevor Noah som inte tyckte att Biden skulle vara så hård mot sig själv om de svikande förtroendesiffrorna.

– Sedan du tillträdde har ju allt pekat uppåt, sade han och fortsatte:

– Bränslet har gått upp, hyrorna har gått upp, maten har gått upp.

Men det var inte bara skämt och gliringar som delades ut, utan även flera priser. Och man passade på att hedra de journalister som har dödats i Ukrainakriget.

– Jag vill tacka er alla för det viktiga arbete som ni gör, sade Noah innan han avslutade med en varning:

– Ta det försiktigt när ni lämnar i kväll, vi vet att den här regeringen inte är så bra på evakueringar, sade han – en hänvisning till USA:s misslyckade utträde ur Afghanistan.

Publisert: