Åskvädret fortsätter – stora översvämningar

Räddningstjänsten: Håll er inne

Ett kraftigt oväder drar fram över Sverige med åska, hagel och skyfallsliknande regn.

I Båstad är minst ett 40-tal byggnader översvämmade.

– Det skapade sånt tryck att det bröt sönder dörrarna. Helt galet, jag har ändå bott i Hongkong där vi är vana vid tyfoner, men det här var sju resor värre, berättar en Båstadsbo.

Från södra delarna av landet kommer rapporter om åskskurar och översvämningar på vägar och i källare.

– I eftermiddag och framåt kvällen idag väntas större mängder regn på västkusten, Göteborgstrakten och i Mälardalen. Där kan det komma uppemot 30-40 millimeter lokalt, säger Klarts meteorolog Mikael Luhr.

Under eftermiddagen och kvällen väntas lokala åskskurar som kan bli kraftiga och ge stora regnmängder på kort tid.

– I områden där det är tätbebyggt har vattnet svårt att rinna bort, så det finns det risk för översvämningar, säger Mikael Luhr.

Kraftig översvämning i centrala Båstad.
Kraftig översvämning i centrala Båstad.

Oberäkneligt oväder

Framåt kvällen rör sig ovädret norrut över landet. SMHI har gått ut med gul varning i Mellansverige, de varnar också för stora lokala variationer i intensitet på skurarna. På din hemsida skriver de att det är svårbedömt exakt när och var skurarna uppstår.

Norr om Stockholm har det åskat och blixtrat ordentligt.

– En av högsta smällarna jag hört. Kändes som hela lägenhetshuset skakade, säger ett vittne.

Även Norrland får en regnig kväll med risk för översvämningar på sina håll.

Dörrar bröts sönder

Bjärehalvön har drabbats av kraftiga mängder regn och hagel under eftermiddagen. Över 60 larm om översvämningar har kommit in till SOS Alarm.

En boende i Båstad berättar att Köpmansgatan som går rakt genom staden varit helt översvämmad och bensinmacken fylld med vatten upp i brösthöjd.

– Först kom det lite små regn som över gick i kraftigt hagel. Det var hagel som var två centimeter i diameter. Det var helt sjukt, säger han.

Sandra Viebke, 40, från Båstad bekräftar den bilden.

– Vi var på fotbollsträning, men sedan började det åska och plötsligt föll det ner jättestora hagelbollar innan det började ösregna. Jag har aldrig sett så stort hagel, bollarna studsade mot marken. På mindre än en halvtimme hade det regnat så mycket att vattnet räckte hela bilen upp till tröskellådan, säger Sandra Viedke och fortsätter:

– På vägen hem var vi tvungna att krypa fram och vi såg att många bilar körde på trottoarkanten för att komma fram. Jag har aldrig sett så mycket vatten eller hagelgrejer, säger hon.

Räddningstjänsten: 50–60 ärenden

Räddningstjänsten har upprättat en stab i centrala Båstad, där minst ett 40-tal fastigheter har översvämmats. Personal från flera stationer är på plats och försöker pumpa bort vatten.

– Det är jättestor påverkan med vatten i fastigheter och infrastrukturen i Båstads samhälle. Vi är ute och prioriterar, vi har nog en 50-60 ärenden just nu, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, till HD.

Räddningstjänsten räknar med att insatsen kommer att pågå hela natten och uppmanar folk att hålla sig inomhus.

Översvämmade gator stoppar trafiken på flera håll. Bild från södra Sverige.
Översvämmade gator stoppar trafiken på flera håll. Bild från södra Sverige.

Soptunnor flöt runt på gatan

Även i centrala delar av landet har vädret varit uppseendeväckande.

Pia Sjölund, 49, var under kvällen på väg tillbaka från Stockholm till sin hemstad Västerås när hon var tvungen att stanna bilen mitt på E18 strax utanför Enköping till följd av väderleken.

– Det började blåsa nästan som en tornado, grenar och löv blandades med regn, först kröp vi fram på vägen men till slut stannade alla bilarna på vägen. Det gick inte att köra. Vi stod alla stilla med våra varningsblinkers i vägrenen och på körbanan, jag har aldrig sett något liknande, säger Pia Sjölund och fortsätter:

– Till slut kunde vi långsamt börja köra vidare. Men när vi kom fram till Västerås och min kollega skulle släppa av mig på min gata, då var den helt översvämmad. Det var sophämtning i dag och alla soptunnorna flöt omkring i vattnet. Jag var tvungen att ta mig skorna och vada hem till mitt hus.

Pia Sjölund säger att hon många gångar kört under ovädersförhållanden – men att den här situationen överträffade allt hon tidigare varit med om i det avseendet.

– Det var kusligt. Man har ju sett liknande situationer i andra delar av världen på teve men man tror aldrig att det ska hända på ens egen gata. Man tar inte riktigt till sig klimatpåverkan förrän det händer en själv, säger hon.

Ruskväder i nästan hela landet

Det regniga vädret längs västkusten kommer hålla i sig över helgen.

På östkusten går det att njuta av värme och sol fram till lördag därefter väntar blötare väder även där.

– Tills regnet drar in fortsätter det vara 25-30 grader i stora delar av östra Sverige, framförallt under torsdagen, säger Mikael Luhr.

Efter lördag blir det ändring på vädret i väst då den fuktiga luftmassan styr kosan mot nordost och ersätts av torrare luft som drar in norrifrån.

Vattenkaskader från villatomter på Bjärehalvön.
Vattenkaskader från villatomter på Bjärehalvön.

Efter regn kommer sol

Nästa vecka kommer det vara relativt varmt i stora delar av Sverige med temperaturer runt 25 grader i söder, några grader kallare i norr.

– Då finns det ännu goda solchanser. Hösten är en bit bort ännu. Men vid månadsskiftet augusti-september kommer man känna att luftmassan blivit svalare, säger Mikael Luhr.

Tipsa!
Publisert:

LÄS VIDARE