Flera döda när bil körde in i folkmassa under parad

Publicerad 2021-11-22

Minst fem dog och fyrtio skadades när en bil körde rakt in i en julparad i Wisconsin.

Flera av offren är barn.

– En väldigt tragisk incident, säger polischef Dan Thompson.

Den traditionella paraden inför julen var i full gång i Waukesha i den amerikanska delstaten Wisconsin under söndagseftermiddagen, strax före midnatt svensk tid, när den misstänkta attacken inträffade.

Plötsligt körde en röd suv i hög fart genom gatan med paraddeltagare. Videoklipp på sociala medier visar att deltagarna inte hade en chans att komma undan när bilen plöjde rakt genom folkmassan.

En polis sköt mot bilen när den körde genom avspärrningarna i ett försök att stoppa den.

Flydde i panik

Samtidigt som folk flydde i panik in i butiker och på sidogator för att komma i säkerhet rusade andra fram för att hjälpa offren på marken. En stor polisinsats drogs igång i jakt på den misstänkta gärningsmannen.

Många ambulanser kallades till platsen för att ta de skadade till sjukhus. Flera skadade kördes också av anhöriga i ilfart till sjukhus.

– Det är en väldigt kaotisk incident och en väldigt tragisk incident, säger polischefen Dan Thompson på en första pressträff.

Han uppger att polisen anträffat den misstänkta bilen och att man har en person i förvar. Men säger inget om eventuella misstankar mot denne. Thompson sa också under natten att det inte längre föreligger någon fara för invånarna.

Tidigt på måndagsmorgonen bekräftade polisen att minst fem personer har dött och 40 skadats i attacken.

”Dessa siffror kan ändras allt eftersom vi samlar in ytterligare information” skriver polisen i Waukesha på Facebook.

Tolv barn skadade

Många av de skadade är barn, uppgav brandchefen Steven Howard på presskonferensen.

– Räddningstjänsten har tagit totalt elva vuxna och tolv barn till sex olika sjukhus, säger han.

En kvinna som såg bilens vansinnesfärd säger till Fox6 att en grupp flickor i åldrarna 9 till 15 år som deltog i en dansuppvisning under paraden mejades ner.

Ett barnsjukhus i närliggande Milwaukee uppger i ett uttalande att man sammanlagt vårdar 15 unga patienter från händelsen. De uppgav i natt att de inte har några döda bland barnen som är intagna där.

Bland offren nämns även medlemmar från ”Milwaukee Dancing Grannies” – ett sällskap av dansande far- och mormödrar mellan 50 och 70 år.

"Medlemmar i gruppen och volontärer påverkades och vi väntar på besked om deras villkor", skriver gruppen i ett Facebook-inlägg

På filmer från paraden syns bilen köra in mot folkmassan i hög hastighet.
På filmer från paraden syns bilen köra in mot folkmassan i hög hastighet.

Vittnet: ”Låg människor på marken”

Panik utbröt efter bilens vansinnesfärd och vittnesmål spreds snabbt på sociala medier.

– Större delen av min familj har tagits till sjukhus, sa en man längs paradgatan till tv-kanalen Fox6.

Angelito Tenorio hade deltagit i paradmarschen och var på väg därifrån med sin familj och sina vänner när tumultet började.

– Vi såg en bil som plötsligt gasade på och körde i full fart längs paradvägen. Och sedan hörde vi en hög smäll och gråt och skrik från folk som träffats av bilen, säger han till Milwaukee Journal Sentinel.

– Och sedan såg vi folk som sprang eller stod stilla och grät. Det låg människor på marken som såg ut som att de blivit påkörda av ett fordon. Allt hände så snabbt.

Motiv okänt

Hittills tyder ingenting på att bilisten ska ha mejat ner folkmassan av misstag efter ett sjukdomsfall eller på grund av något fel med bilen. Men det var i natt inte klarlagt att nedmejningen av paraddeltagarna var avsiktlig.

Experter spekulerade i natt om att bilen kan ha flytt undan polis eller andra personer av annan anledning och hamnat i paradens väg av en olycklig slump.

Waukesha ligger drygt 60 kilometer från Kenosha där Kyle Rittenhouse sköt ihjäl två män och skadade en tredje under en Black Lives Matter-demonstration i augusti. Förra veckan frikändes han från anklagelserna, då domstolen ansåg att Rittenhouse handlat i nödvärn.

I ett uttalande från Vita huset uppger man att man följer situationen noga och erbjuder all hjälp som kan behövas till delstatliga och lokala myndigheter.

Bild från platsen, där en julparad pågick.
Bild från platsen, där en julparad pågick.