Här är de nya restriktionerna – åtta åtgärder införs

I dag införs nya restriktioner.

Bland annat ska vuxna begränsa sina kontakter och krogar och restauranger måste stänga klockan 23.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndigheten presenterade i måndags nya åtgärder för att minska smittspridningen.

Den senaste tiden har smittan ökat kraftigt i Sverige. Den kraftiga ökningen tros bero på den mycket smittsamma omikronvarianten och är avsevärt högre än Folkhälsomyndighetens värsta framtidsscenarion.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson.

De nya åtgärderna gäller från och med 12 januari. Restriktionerna är tillfälliga, och regeringen betonar att de inte ska ligga kvar ”längre än nödvändigt”.

I nuläget bedömer Folkhälsomyndigheten att åtgärderna ska gälla i åtminstone i fyra veckor, enligt generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Lena Hallengren och Magdalena Andersson under pressträffen.
Lena Hallengren och Magdalena Andersson under pressträffen.

Detta gäller från och med 12 januari

 • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus utan vaccinationsbevis införs ett tak på max 50 personer. Fortsatt gäller de nuvarande rekommendationerna om enbart sittande publik, max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap.
 • För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 50 deltagare där vaccinationsbevis används införs krav på max 8 personer per sällskap och 1 meters avstånd mellan sällskap. Fortsatt gäller endast sittande publik.
 • För serveringsställen införs en begränsning på max 8 personer per sällskap och de behöver stänga senast kl. 23.00. Fortsatt gäller endast sittande servering och krav på 1 meters avstånd mellan sällskap.
 • För mässor införs krav på vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer. Fortsatt gäller att trängsel ej får förekomma samt krav på 10 kvadratmeter per person.
 • Ett allmänt råd införs om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
 • Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. För universitet och högskolor gäller att distansundervisning kan användas som verktyg för att glesa ut. Salstentor och stora föreläsningar bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.
 • Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.

Källa: Regeringen.se

Dessa åtgärder förlängs:

 • Avrådan från deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus.
 • Smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafik.
 • Att använda munskydd när många reser.

Tidigare förslag på åtgärder

Regeringen har tidigare också meddelat att det kan bli utökade krav på vaccinbevis eller skärpningar i besökarantal för handelsplatser, restauranger, kultur- och fritidsaktiviteter och allmänna sammankomster.

 • Allmänna sammankomster. Vaccinbevis eller smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med lägre maxantal än 500 personer som gäller nu. Krav på anvisad sittplats, avstånd och storlek på sällskap kan bli aktuellt.
 • Restauranger och krogar. Vaccinbevis alternativt begränsade öppettider kan införas.
 • Handelsplatser, Lägre maxantal som får vistas per kvadratmeter kan införas, alternativt ett något högre tillåtet antal kombinerat med vaccinbevis.
 • Fritids- och kulturverksamheter. Begränsningar av antalet personer som får vistas per kvadratmeter kan införas.

Anders Tegnell har tidigare sagt att minskat antal på stora sammankomster, fler regler på restauranger och krav på vaccinbevis på fler platser är de restriktioner som ligger närmast till hands att införa.

Magdalena Andersson ska presentera nya restriktioner, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Magdalena Andersson ska presentera nya restriktioner, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE