Nu drabbas Ukraina av vinterkyla: ”Djupt oroande”

Uppdaterad 2022-03-11 | Publicerad 2022-03-10

Kriget går in på sin tredje vecka.

Till en redan svår humanitär situation läggs nu en köldknäpp som tar temperaturen ner mot 20 minusgrader.

– Situationen är förfärlig och djupt oroande. Kylan gör det ännu svårare, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare vid Röda Korset.

Kriget i Ukraina har hittills varit ett vårkrig. Bilder på hur ryska militära fordon kört fast i djup lera har kommit dagligdags.

Men nu gör vintern oväntad återkomst. Nordliga vindar drar ner kall luft över landets norra och östra delar och temperaturen går ner mot tio minusgrader redan under torsdagen.

Framåt helgen blir det ännu kallare.

– Det blir ovanligt kallt, ner mot 10-15 minusgrader, lokalt närmare 20 minusgrader, på nätterna och dagtid blir det inte mer än omkring fem minusgrader i städer som Sumy och Charkiv, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Axana Opalenko, 42, håller om Meron, 2 månader gammal för att hålla värmen efter att just ha passerat gränsen till Polen.

”Internflyktingar har det mycket svårt”

Temperaturerna är 5–8 grader kallare än normalt för årstiden och de väntas ligga kvar över landet under en lång tid framöver. Aven de hårt drabbade städerna vid Svarta Havet, som Mariupol, väntas få tvåsiffriga minusgrader nästa vecka, konstaterar Mikael Luhr.

Ett faktum som gör den humanitära situationen i landet än svårare.

– Vi känner en stor oro över alla de som nu flyr hals över huvud med enbart det nödvändigaste med sig. Blir det ännu kallare blir situationen för landets alla internflyktingar mycket svår, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Röda Korset.

Hjälporganisationer på plats har på grund av striderna haft svårt att nå fram till de drabbade i många städer och situationen för alla som är kvar förvärras för varje dag. I många fall saknas värme, vatten och elektricitet.

– Det finns många äldre och funktionshindrade som har svårt att röra sig, svårt att hålla sig varma och som inte kan ta sig ifrån sina hem. Brist på mat och vatten i kombination med kylan är förstås mycket oroande, säger Nina Paulsen som poängterar att det mest oroande är de brott mot den humanitära rätten som pågår där man inte skyddar varken civila eller den civila infrastrukturen.

”Kan påverka stridsmoralen”

Kylan kan också komma att påverka de båda ländernas arméer. Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving säger att på de platser där kylan blir ihållande förändrar det rörligheten för både ryska och ukrainska armén.

– Fryser marken blir framkomligheten större, man kan ta sig fram vid sidan av vägarna till exempel. Men om det bara är kallt på nätterna kommer det bli samma geggamoja framåt dagen oavsett, säger han.

Han värderar svårigheterna med kylan till lika stor för de båda ländernas arméer. Men uppgifter om sviktande stridsmoral i den ryska armén kan accelerera i takt med att kvicksilvret kryper neråt.

– Kölden påverkar det så kallade stridsvärdet. Är det kallt måste man ha mer mat, mer drivmedel och större förläggningsmöjligheter så man i alla fall periodvis kan värma upp sig. Är stridsmoralen redan dålig så kan det här påverka i negativ riktning, säger Jörgen Elfving.

En kvinna som flytt Ukraina håller sig varm med en filt  efter att ha kommit över till polska sidan vid Przemysl.

ANNONS