Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat på kvinna på partikongressen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress.

Händelsen ska ha ägt rum på ett hotellrum där flera partimedlemmar befann sig, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt, skriver Eneroth i ett sms till Aftonbladet.

Händelsen är utredd och kommer inte att tas vidare, meddelar hans hemmadistrikt.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Händelsen ska ha inträffat på ett rum på hotellet Gothia towers på kongressens näst sista dag, lördagen den 6 november.

Enligt vad Aftonbladet erfar hade flera partimedlemmar samlats på rummet inför den stora avslutningsfesten. I samband med att ministern gav en kvinna en kram ska han ha tafsat henne på rumpan.

Händelsen utlöste ingen omedelbar reaktion bland de närvarande.

– Det var bara ett fåtal som såg vad som hände, säger en person med kännedom om ärendet.

Dagen efter anmäldes tilltaget till partiet centralt.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partikongressen.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partikongressen.

”Bad om ursäkt”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kommenterar händelsen i ett sms till Aftonbladet.

”Vid 18-tiden på lördagen träffades jag och ett flertal kongressombud inför middagen. På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det”, skriver Tomas Eneroth och fortsätter:

”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt”.

Tomas Eneroth avslutar med att skriva att han bett kvinnan om ursäkt.

”Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”, skriver han.

Utreds internt

Källor uppger för Aftonbladet att en intern utredning ska ha inletts efter händelsen. Både den utsatta kvinnan och Eneroth ska ha kontaktats och fått lämna sina redogörelser av det inträffade.

– Intrycket jag har är att partiet tar detta på allvar. Men vad jag vet har det inte lett till några konsekvenser än så länge, säger en uppgiftslämnare.

Aftonbladet har sökt alla representanter i Socialdemokraternas Metoo-grupp men de har inte gått att nå. Presstjänsten meddelar att de inte ställer upp på intervju, men att de kan svara skriftligt på frågor om hur de arbetar generellt.

Partisekreterare Tobias Baudins pressekreterare Johanna Kvist vill inte lämna några kommentarer om händelsen eller några enskilda fall.

– När det gäller ovälkomna incidenter har vi en tydlig plan hur vi hanterar det. Är du intresserad av en kommentar kring hur det fungerar kan du få en skriftlig kommentar, säger hon.

Ber att få återkomma

På Socialdemokraternas centrala pressjour svarar pressekreterare Emma Fastesson Lindgren.

– Jag vet inget om det här. Skulle vi kunna få återkomma, säger hon.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för en kommentar. Hennes pressekreterare Linda Romanus hänvisar till Socialdemokraternas presstjänst.

Senare återkommer Emma Fastesson Lindgren per mejl.

”När vår visselblåsarfunktion och Metoo-grupp blir kontaktade inleder de ett arbete, eventuella utredningar görs av det aktuella partidistriktet. Det ser olika ut från fall till fall beroende på vad den som anmält eller som det berör vill. Vi kommenterar inte enskilda fall”.

Eneroths hemmadistrikt har utrett saken och kommer inte att vidta några åtgärder. Det skriver Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

”Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell.”

Publisert: