UD lovar alla svenskar och lokalanställda plats på plan ut ur Afghanistan

Publicerad 2021-08-21

Utrikesdepartementet lovar att alla svenskar och lokalanställda får plats på plan ut ur Afghanistan.

Samtidigt varnar USA sina medborgare för att åka till flygplatsen på grund av attacker från IS.

– Sverige precis som andra länder fortsätter det intensiva evakueringsarbetet. Fortsatt skapar situationen i Kabul och runt flygplatsen stora utmaningar, säger Hanna Rehn på UD:s presstjänst.

Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelade på lördagen via Twitter att man lyckats få in lokalanställda och svenska medborgare på flygplatsen i Kabul.

Enligt Utrikesdepartementet jobbar svensk personal på flygplatsen med att försöka underlätta inpasseringen.

– Sverige precis som andra länder fortsätter det intensiva evakueringsarbetet. Det är en gemensam utmaning för de länder som funnits på plats i Afghanistan. Läget är mycket osäkert vilket försvårar arbetet, säger Hanna Rehn på UD:s presstjänst.

USA: Hot från IS

Stora folkmassor trängs utanför flygplatsen i Kabul och situationen har snabbt urartat.

Den amerikanska ambassaden i Kabul varnar sina medborgare för och avråder från att resa till flygplatsen på grund av ”potentiella säkerhetshot utanför murarna”, skriver New York Times.

Enligt tidningen utgör Islamiska staten det största hotet, som kan attackera amerikaner för att skada talibanerna.

Expressen skriver på lördagen att IS kan ha tagit sig in på flygplatsen och kan finnas bland de som försöker fly.

 Ann Linde meddelade på lördagen via Twitter att man lyckats få in lokalanställda och svenska medborgare på flygplatsen i Kabul.

Platser säkrade för lokalanställda

Över 400 personer har anmält sig till UD:s svensklista, och i går kontaktades alla via sms.

Två av Försvarsmaktens Hercules-plan har skickats till Kabul för att hjälpa till med evakueringen.

UD lovar att det finns platser åt alla.

– UD har ordnat tillräckligt med platser för utresa de närmaste dagarna för lokalanställda och deras familjer, afghanska medborgare som arbetat för svenska Försvarsmakten före 2014 och svenskar som fortfarande befinner sig i Afghanistan. Fortsatt skapar situationen i Kabul och runt flygplatsen stora utmaningar, säger Hanna Rehn på UD:s presstjänst.

”Stort ansvar på den enskilde resenären”

För att få resa med transporter organiserade av Sverige eller andra länder som Sverige har kontakt med måste man bo i Sverige och vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd och giltiga resehandlingar.

– UD uppmanade den 5 augusti alla svenskar att lämna Afghanistan. Sedan 2006 har UD avrått från samtliga resor till Afghanistan. Det vilar ett stort ansvar på den enskilde resenären att ta till sig gällande information från UD för att göra en individuell riskbedömning avseende sin resa, säger Hanna Rehn.

– Väljer resenären att trots allt genomföra en resa mot gällande avrådan vilar givetvis ett stort ansvar på den enskilde resenären.