Skolattacken på Malmö latinskola

18-åringen ville jobba som lärare

Uppgifter: Försökte sopa igen spåren efter morden

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

18-åringen sitter nu häktad misstänkt för dubbelmordet på två lärare på Malmö Latin.

Men bara ett år innan han utförde dådet planerade han för en framtid inom skolan.

”Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor”, står det i ett brev som SvD tagit del av.

Sedan i onsdags sitter 18-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat två kvinnliga lärare på Malmö Latin – samma skola som 18-åringen gått på. Han har erkänt brotten.

18-åringens advokat Anders Elison har hittills inte velat prata om motivet till dubbelmorden och vad som fick 18-åringen att bestämma sig för att begå de brutala dåden är än så länge oklart.

Gärningsmannen ringde själv och larmade SOS om vad som hänt efter attacken. När polisen kom till platsen fann man de två lärarna, båda i 50-årsåldern, svårt skadade. 18-åringen själv kom samtidigt ut från en toalett klädd i mörka kläder och keps. Han ska ha agerat lugnt, uppgett sitt namn och medgett vad han precis gjort.

I samband med gripandet ska han ha uttryckt att han upplevde det jobbigt att vara maskerad. Han ska också ha sagt att han förstört sin dator. Anledningen ska ha varit att han inte ville lämna några spår efter sig, enligt uppgifter till Aftonbladet.

18-åringen erkänner brottet, enligt hans advokat.

Ville jobba som lärare

I nuläget jobbar polisen febrilt med att kartlägga 18-åringens privatliv och pussla ihop de bitar som hittills framkommit. Han har beskrivits som en inåtvänd kille som ägnade sig åt datorspel, att teckna och åt träning på gym.

Samtidigt ska han ha uppvisat ett märkligt beteende och skolpersonal ska vid flera tillfällen ha slagit larm om 18-åringen.

Bara ett år innan han begick det brutala dubbelmordet verkar han dock ha planerat för en framtid inom skolan, vilket framgår i en jobbansökan som SvD tagit del av.

”Jag vill gärna jobba som lärare när jag blir stor, vilket just präglas mycket av att kunna kommunicera med andra samt pedagogik, vilket också intresserar mig stort”, skriver den nu häktade 18-åringen i brevet som skickades in till Trelleborgs kommun förra året.

Polis på plats och flaggorna på halv stång när elever och personal på torsdagen återvände till Malmö Latinskola i Malmö.

Intresse för att träffa ”nya personer”

”Att träffa nya personer kan vara intressant eftersom att det dels av högsta grad är trevligt och tillfredsställande, men också utvecklar kommunikationsförmågan”, skriver han och refererar till praktikplatser han haft i högstadiet.

I jobbansökan skriver 18-åringen också att han gillar fysiskt arbete och att han har ”hjälpt folk” med ”att flytta eller med nya inredningar”.

Avslutande skriver 18-åringen att han är öppen för uppgifter och aktiviteter som ”innefattar samarbete, kommunikation och grupptänkande för en godare chans att integrera med andra, finna nya kontakter och ta del i vårt samhälle där dessa kriterier är marginella”.

Ansökan ledde till att han fick ett ”utomhusarbete” inom en förvaltning i Trelleborg från mitten av juni till början av juli förra sommaren.

”Triggerpunkt” innan dubbelmordet

Månaderna innan dubbelmorden förändrades 18-åringens beteende och han drog sig tillbaka allt mer.

– Det finns vittnesmål från lärare på skolan som säger att han betett sig väldigt konstigt hela vintern och att man varit rädd att något ska hända, säger en källa.

Senaste gången en lärare uppfattade orossignaler från 18-åringen var i måndags, bara timmar innan han mördade de två lärarna.

Advokat Anders Elison har tidigare sagt att attacken ska ha handlat om vuxna på skolan - inte klasskamrater eller elever - men att det fanns en ”triggerpunkt” en kort tid innan brottet som är kopplat till 18-åringens privatliv.

Det har att göra med att han hade mått dåligt under en sämre tid, haft svårt att behålla kompisar och kommunicera med sin omgivning. Elison tror också att 18-åringen bestämde sig för att begå brottet bara dagar innan måndagen.

– Det är i närtid till gärningstillfället, det rör sig om 1–3 dagar. Troligen inte mer, det var då han nådde upp till tröskeln att göra någonting.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolattacken på Malmö Latin – en sammanfattning

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolattacken på Malmö latinskola

Malmö

Trelleborg

SvD