USA: Ryssarna försöker lära sig av misstag

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2022-04-19

Pentagon säger att man sett tecken i Donbass på att Ryssland försöker att förbereda sig bättre inför offensiven än vid inledningen i kriget.

– Det verkar som att ryssarna försöker att lära sig av sina misstag, säger talespersonen John Kirby vid en pressträff.

Under måndagskvällen meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland påbörjat sin väntade storoffensiv i Donbass i östra Ukraina. Attacker genomfördes bland annat kring städerna Rubizjne, Popasna och Marinka.

– Det är ett område där det har stridits i åtta år, båda sidorna kan terrängen, säger John Kirby, presstalesperson vid amerikanska Pentagon, om Donbass.

Han säger att man de senaste dagarna sett en koncentration av flyganfall och artilleribeskjutning i Donbass, framför allt i Mariupol.

– Staden har inte fallit, men de fortsätter att bombardera den från luften och med långdistanseld.

Staden Kreminna ockuperad

Serhij Haidai vid den ukrainska regionala militären i Luhansk säger att det utbrutit gatustrider i staden Kreminna på måndagen, ett av två ställen där de ryska styrkorna brutit igenom det ukrainska försvaret.

Flera bostadshus ska ha fattat eld sedan staden beskjutits med artilleri, och Haidai säger i ukrainsk tv att Ryssland tagit kontroll över den efter att ha ”jämnat allt med marken”, och att hans styrkor retirerat.

– Det finns helt enkelt ingen poäng med att hålla en plats, att dö för alla, utan att orsaka fienden betydande skada, säger han enligt AP.

USA bedömer att det finns 76 ryska så kallade bataljonstaktiska grupper (BTG) samlade i Donbass. Omkring tolv av dem är upptagna i och kring Mariupol.

En BTG är en enhet som ofta består av ett stridsvagns- eller mekaniserad infanteribataljon, förstärkt med extra resurser som luftvärn, artilleri och pansarvärn. Varje BTG bedöms ha omkring 600–800 man.

Ukrainska styrkor förberedda

Ryssland har dessutom förstärkt sina styrkor i området genom artilleri, helikoptrar och ledningsfunktioner i större utsträckning, inför en förmodad storoffensiv med markstyrkor, enligt Pentagon.

– Det verkar som att ryssarna försöker att lära sig av sina misstag, men det återstår att se om man åtgärdat problemen. Vår bedömning är att man på många nivåer och sätt inte löst logistik och underhåll och har problem med ledning och kontroll, säger Kirby.

Samtidigt påpekar han att de ukrainska styrkorna är förberedda på vad som komma skall.

– Vi har sett indikationer på att Ukraina inte bara försvarat, utan att de också gjort framryckningar och säkrat vissa byar i Donbass.

Den oberoende USA-baserade tankesmedjan ISW bedömde så sent som i söndags att Ryssland antagligen inte skulle inleda en offensiv i Donbass de kommande dagarna, eftersom styrkorna där inte var tillräckligt väl förberedda.

”Hög kostnad”

Antagligen var den tillfälliga pausen inte tillräcklig för att förstärka och förbereda styrkorna inför anfallet, skriver ISW i sin senaste rapport.

”Frekventa rapporter om katastrofalt låg rysk moral och fortsatta logistikutmaningar tyder på att den effektiva stridskraften hos ryska enheter i östra Ukraina är en bråkdel av deras styrka på papper i antalet bataljonstaktiska grupper”, uppger ISW, som bedömer att de ryska framgångarna antagligen är begränsade.

”Ryska styrkor kan säkert nöta ner ukrainska positioner i östra Ukraina genom den stora koncentrationen av eldkraft och tyngden av antal, men sannolikt till en hög kostnad”, skriver ISW