Här är de nya restriktionerna som börjar gälla i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I dag börjar de nya och hårdare coronarestriktionerna att gälla.

Begränsade öppettider på restauranger, ensam-ätning i gallerior och färre personer samtidigt i butiker och gym är bara några av de åtgärder som nu sätts in.

Nedan är samtliga regler du bör ha koll på.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka oroväckande i Sverige.

Samtidigt har fler virusvarianter upptäckts runtom i landet, vilket riskerar att få fart på smittspridningen ytterligare, och en tredje våg kan vara nära förestående.

För att undvika detta presenterade regeringen förra onsdagen en rad nya åtgärder och restriktioner med start den måndagen den 1 mars.

Foto: Christine Olsson / TT

Då stänger krogen

Från och med i dag begränsas öppettiderna på serveringsställen och restauranger. Tidigare har de behövt sluta sälja alkohol klockan 20.00, men måste nu alltså stänga klockan 20.30.

Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte, vilket alltså även inkluderar kaféer. Verksamheterna kan dock fortsatt leverera mat för avhämtning.

Foto: Lotte Fernvall

Ensamätande i gallerior

För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats får antalet besökare i ett sällskap endast uppgå till en person.

Undantag kan göras om serveringsstället kan nås genom en egen entré.

Foto: PONTUS ORRE

Färre i butiker och på gym

Antalet kunder i butiker, gallerior och gym kommer att begränsas ytterligare, och Folkhälsomyndigheten har, tillsammans med regionala smittskyddsläkare, fått ökade mandat att ta beslut lokalt och nationellt.

Bland annat uppmanas man att handla ensam i en butik eller i en galleria, med vissa undantag för exempelvis barn.

Sedan tidigare är den som bedriver en sådan verksamhet skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Alla besökare ska ha minst 10 kvadratmeter vardera.


8 är fortfarande maxantalet

Antalet personer som tillåts att samlas är fortfarande åtta personer. Undantaget är begravningar där totalt 20 personer får delta.

Maxantalet för kultur- och sportevenemang med sittande publik är fortfarande 300 personer men samtliga länsstyrelser i landet har satt gränsen vid max 8.

Foto: Johan Nilsson/TT

Halvfulla tåg och bussar

Resor ska inte genomföras om de inte kan ske på ett smittsäkert sätt. Bussar och tåg som färdas längre än 15 mil får som mest vara halvfulla.

Personer som reser med kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds rekommenderas att bära munskydd under rusningstrafik, med undantag för Stockholms och Västra Götalands län där man uppmanar alla resenärer att bära munskydd dygnet runt.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Slutsportat

Sedan tidigare har idrottsföreningar uppmanats att avstå från att anordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med vissa undantag för exempelvis barnidrott och elitidrott. Uppmaningen skärps nu ytterligare.

Förutom tävlingar bör idrotts- och fritidsverksamheter för barn och unga fortsätta under förutsättning att övriga föreskrifter och allmänna råd kan följas. 

Kommunala idrottshallar och gym uppmanas att fortsatt vara stängda.


Hårdare restriktioner i regionerna

Trots de nationella rekommendationerna har vissa regioner valt att införa ännu hårdare krav på åtgärder. Information om vad som gäller för just din region finner du på krisinformation.se.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt distans i skolan

Landets grundskolor får fortfarande att hålla öppet men högstadie- och gymnasier har tillåtelse att bedriva distansundervisning om det behövs.

Flera regioner har exempelvis beslutet att införa distansundervisning i samband med sportloven för att begränsa smittspridningen.

Foto: CAROLINA BYRMO

Resor undvikes

Den 14 mars 2020 införde UD en avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan har därefter hävts för ett antal länder inom EU, EES och Schengenområdet. För resor till övriga länder gäller avrådan till 15 april 2021.

Resenärer utanför EU tillåts inte resa in i Sverige för tillfället. Sedan 22 december 2020 gäller ett särskilt inreseförbud för Danmark och Storbritannien, och från den 25 januari gäller ett tillfälliga inreseförbud även för Norge.

Den som vill resa in i Sverige måste även kunna uppvisa ett negativt covid-test.


Stanna hemma – och håll avstånd

Fortfarande är håll avstånd och stanna hemma om du har minsta symtom de enskild viktigaste rekommendationerna, enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten.

 

PODD Långtidscovid

Aftonbladet Daily med Malin Nygren-Bonnier, docent och sjukgymnast vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE