Fejden som kan fälla skotska nationalisterna

Av:  TT

Från att ha varit ett oskiljaktigt politiskt par – ledande inom den skotska politiken i årtionden – till bittra fiender.

Nu frågas Nicola Sturgeon, Skottlands förstaminister, ut om vad som hände när hennes parti fick kännedom om sexbrottsanklagelserna mot den tidigare ledaren och partikamraten Alex Salmond.

Nicola Sturgeon, ledare för det skotska nationalistpartiet SNP, beskrev en gång sin företrädare Alex Salmond som den mest betydelsefulla personen i hennes vuxna liv.

De började verka som politisk duo 2004 och förde SNP genom partiets bästa val någonsin – i det historiskt Labourvänliga Skottland – fram till 2014 års självständighetsomröstning. Alex Salmond hade rollen som försteminister och Nicola Sturgeon som vice förstaminister.

– De var så tajta som ett politiskt par kan bli. Sturgeon var allvarlig, en som sällan skämtade, medan Salmond var en showmaker som gillade att slänga in skämt i sina politiska kommentarer, säger Scott McIver, universitetslektor i statsvetenskap vid Malmö universitet.

Men SNP förlorade folkomröstningen om självständighet för Skottland – 55 procent av regionens invånare röstade för att stanna i Storbritannien. Salmond avgick som försteminister och sade att han skulle vara kvar i politiken men ville lämna plats åt en efterträdare. Strax därefter valdes Sturgeon till ny förstaminister och året därpå valdes Salmond in i det brittiska parlamentet, där han blev kvar till Theresa Mays extraval 2017, då SNP förlorade flera platser.

Sexbrottsanklagad

Men det var 2018 som den tidigare duons relation brakade samman totalt, något som ledde till dagens röriga läge, som på sikt kan undergräva hela den skotska självständighetsrörelsen.

Salmond anklagas för sexbrott mot 13 kvinnor, varav ett fall gällde en misstänkt våldtäkt. Anklagelserna ledde till en rättsprocess, där Salmond friades från alla misstankar om brott.

Det som fortfarande inte är färdigutrett är däremot hur regeringen (som utgörs av SNP) och partiet som sådant hanterade anklagelserna mot Salmond.

Den tidigare försteministern beskyllde regeringen för att ha tagit ställning mot honom när sexbrottsanklagelserna fördes fram. Han hävdade att samtal fördes mellan högt uppsatta personer inom SNP och chefer för kvinnorna som anklagade honom för brott. Det påverkade den juridiska processen till hans nackdel, ansåg Salmond.

Salmond tog saken till domstol – och fick rätt även där. Regeringen dömdes att betala ett skadestånd på en halv miljon pund för att utredningen var bristfällig. Regeringen erkände även att den inte följt sina riktlinjer.

Dessutom läckte delar av utredningen, inklusive de sekretessbelagda delarna med namn på de anklagade kvinnorna.

Kartlägga händelseförloppet

Nu försöker parlamentet genom en internutredning kartlägga förloppet som ledde till att regeringen bröt mot sina riktlinjer. Onsdagens utfrågning med Sturgeon syftar till att utröna vad som hände under de första dagarna efter det att anklagelserna blivit kända.

– Det centrala är om högt uppsatta inom SNP och det skotska regeringskansliet försökt påverka utvecklingen av undersökningen och därmed inte följde de normer och regelverk som finns, säger McIver.

Sturgeon är däremot inte anklagad för något brott.

– Hon kommer troligtvis inte fällas för detta. Men det är politiskt explosivt om det kommer fram att vissa viktiga individer inom partiet medvetet försökt att påverka handlingar och polisundersökningar till Salmonds nackdel, säger McIver. Det kan skada både regeringen och SNP.

Gillas i London

Parallellt pågår ytterligare en process, som enligt McIver kan få stora konsekvenser. Det handlar om ifall Sturgeon har brutit mot den uppförandekod som alla ministrar är skyldiga att efterleva.

– Det är lite otydligt vad konsekvenserna blir om man bryter mot den, men i princip kan Sturegon tvingas avgå, säger McIver.

Här anklagas Sturgeon för att ha ljugit om när hon fick kännedom om sexbrottsanklagelserna. Det är oklart när den processen är klar men det är önskvärt att det är klart innan det skotska parlamentsvalet den 6 maj.

Regeringen i London gnuggar sannolikt händerna av förtjusning. Sturgeon är en oerhört populär politiker och ligger sannolikt bakom en stor del av av SNP:s starka ställning.

Publisert: